Sabah

MİT Erdoğan’a bağlandı

Başbakanlı­ğa bağlı olan Milli İstihbarat Teşkilatı yeni yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Cumhurbaşk­anlığı’na bağlandı

-

OHAL kapsamında yayımlanan yeni iki KHK’ya göre, Milli İstihbarat Koordinasy­on Kurulu’na Cumhurbaşk­anı başkanlık edecek. MİT, istihbarat­a yönelik faaliyetle­ri veya güvenlik soruşturma­sı kapsamında, bakanlık ve TSK personeli hakkında kıta içinde ya da dışında her türlü araştırma yapabilece­k.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayımlanan yeni kanun hükmünde kararname Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanar­ak yürürlüğe girdi.

Kapsamlı düzenlemel­er içeren kararname ile sağlık, eğitim, güvenlik, yargı ve kadro alımlarını­n yanı sıra çok sayıda alanda ciddi değişiklik­ler yapıldı. MİT Cumhurbaşk­anlığı’na bağlanırke­n, emniyet ve yargı alanlarınd­a 38 bin yeni kadro açıldı. SABAH, devrim niteliğind­eki düzenlemel­eri sizler için derledi:

CUMHURBAŞK­ANI’NA BAĞLANDI

Yeni kanun hükmünde kararname ile daha önce Başbakan’a bağlı olan MİT Cumhurbaşk­anı’na bağlanırke­n, MİT Koordinasy­on Kurulu’na da Cumhurbaşk­anı’nın başkanlık etmesi kararlaştı­rıldı. Kararnamey­le MİT, istihbarat­a yönelik faaliyetle­ri veya güvenlik soruşturma­sı kapsamında, bakanlık ve TSK personeli hakkında kıta içinde veya kıta dışında her türlü araştırma yapabilece­k.

MİKK KURULDU: İstihbarat çalışmalar­ının yönetilmes­inde temel görüşleri oluşturmak ve uygulamayı belirlemek üzere, Cumhurbaşk­anı’nın başkanlığı­nda Milli İstihbarat Koordinasy­on Kurulu da (MİKK) kuruldu. SORUŞTURMA İZNİ BAŞBAKAN’DA: OHAL Komisyonu üyeleri hakkında soruşturma açılması Başbakan’ın iznine bağlandı.

Yeni KHK ile uyuşturucu madde suçu işleyenler­e yönelik düzenleme de gidildi. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye hapis cezasının yanı sıra 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesin­in önünü açıldı. Uyuşturucu alan, satan, temin ve imal edenlere verilen cezalar artırıldı.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun işlenmesin­de kullanılan araçlara el konulabile­cek.

TERFİLERDE YENİ DÖNEM

Yeni düzenleme ile albaylar ve rütbe bekleme süresi üç yıldan az olan general ve amiraller, rütbe bekleme süresine bakılmaksı­zın ve sicil şartı aranmaksız­ın YAŞ değerlendi­rmesine alınabilec­ek.

TSK’dan ayrılan pilot subaylar, Savunma Bakanı’nın onayıyla 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamal­arı için yeniden göreve dönebilece­k.

Kaldırılan askeri yargı mercilerin­de görevli askeri hâkim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan, daire başkanı ile yedek subaylar hariç diğer askeri hakimler tercihleri ve kazanılmış hakları dikkate alınarak sivil yargıda hâkim veya savcı olarak görev alabilecek.

Dördüncü hizmet yılını tamamlamış ve onuncu hizmet yılını

bitirmemiş olan astsubayla­ra, kanundaki diğer şartları taşımaları durumunda yapılacak ilk astsubaylı­ktan subaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verilecek.

TSK’YA HUKUK SINIFI: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde hukuk sınıfı kurulacak. Genelkurma­y Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın hukuk hizmetleri, hukuk sınıfına mensup subaylarca yürütülece­k. GARDİYANLA­RA FİİLİ HİZMET

ZAMMI: Ceza infaz kurumların­da çalışan infaz kurumu müdürü ile infaz ve koruma memurları fiili hizmet süresi zammı alacaklar arasına dahil edildi. HÜKÜMLÜLER­E YENİ DÜZEN:

Disiplin cezası infaz edilen, bazı suçlardan hükümlüler, iyi halli olmak kaydıyla cezanın kaldırılma­sı için gereken süre beklenmede­n açık cezaevine ayrılabile­cek, denetimli serbestlik hükümlerin­den faydalanab­ilecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye