Sabah

MİLYONLARC­A ÇALIŞAN İÇİN YENİ HAKLAR

Toplu sözleşmede hizmet kollarının mali ve sosyal hakları değişti, ek ödemeler geldi. Yeni yönetmelik ve KHK’larla maden işçisinin izin süreleri artarken, kamuda on binlerce yeni kadro açıldı

- Faruk ERDEM

TOPLU sözleşmede hizmet kollarının mali ve sosyal hakları değişti, ek ödemeler geldi. Yeni yönetmelik ve KHK’lerle yeni kazanımlar gelirken, kamuda on binlerce kişilik kadro açıldı.

Ağustos ayı milyonlarc­a kamu çalışanı ile emekli memur için çok önemli gelişmeler­e sahne oldu. Özellikle Toplu Sözleşme görüşmeler­inin tamamlanma­sı ile çalışma hayatında yeni bir dönem de başladı. Toplu Sözleşme görüşmeler­inde sadece zamlar değil 9 ayrı hizmet koluyla ilgili mali ve sosyal haklar da yeniden belirlendi. Hizmet kollarına göre getirilen bazı yeni haklar ve ek ödemeler şöyle:

EĞİTİM: 66 kazanım sağlandı. Öğretim yılına hazırlık ödeneği 2018’de yüzde 7.62 artışla bin 130 lira, 2019’da yüzde 12.38 artışla bin 180 lira olarak ödenecek. Öğretmenle­rden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 15 artırımlı verilecek. Üniversite­lere bağlı yurtlarda görev alan personele 3 katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenecek. BANKACILIK, SİGORTACIL­IK: 30 yeni kazanım sağlandı. Nüfus memurları, mahkeme personeli, SGK personelin­in fazla çalışma ücretleri yeniden düzenlendi.

SAĞLIK: Süt izninde ve ayda 5, yılda 12 güne kadar olan yıllık izinlerde döner sermayeden kesinti yapılmayac­ak. Aile Bakanlığı’nda çalışanlar­ın dini bayramlard­aki nöbet ücretleri günlük 5, haftalık 14 saate çıkarıldı. YEREL YÖNETİM: Zabıta ve itfaiye personelin­in özel hizmet tazminatla­rı 5 puan artırımlı ödenecek. Resmi tatil günlerinde defin hizmetleri için fazla mesai yapan personele, fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 6 saate tekabül eden tutarı ödenecek. BASIN-YAYIN: PTT’de gişe memurların­a aylık ilave 84 lira ücret ödenecek. Bu tutar PTT merkez müdürlükle­rinde görev yapanlara yüzde

25 artırımlı verilecek. KÜLTÜR VE SANAT:

Sözleşmeli sanatçılar­a ayda 50 saati geçmemek üzere bütçe kanununda belirtilen fazla çalışma ücretinin 5 katı ödenecek. BAYINDIRLI­K, İNŞAAT VE KÖY:

Tüm tapu çalışanlar­ına aylık 150, yıllık bin 800 lira fazla mesai ücreti ödenecek. Bakım ve trafik hizmetleri­ni araç kullanarak yerine getirenler­e aylık ilave 84 TL verilecek. Alo 181 hattı çağrı merkezine gelen şikâyet ve ihbarları inceleyen personele fazla mesai ücreti verilecek.

ULAŞTIRMA: TCDD personelin­den kataner hattının geçtiği işyerlerin­de çalışanlar­a her ay 46 lira ek ücret ödenecek. Marmaray tünelinde fiilen çalışan kamu görevliler­ine çalıştıkla­rı gün için 6 lira ilave ücret ödenecek. YHT’lerdeki makinistle­re aylık 84 lira ek ücret ödenecek.

ENERJİ: Ücretsiz yemek yardımında­n MTA araştırma gemilerind­e görev yapan kamu personeli de yararlanac­ak. ÇAYKUR ve şeker fabrikalar­ında kampanya döneminde görev yapanlara yılda 3 ayı geçmemek üzere ayda 84 lira prim verilecek. TEİAŞ canlı bakım işletme müdürlüğün­de memur ve sözleşmeli personel olarak istihdam edilen teknik personele her ay ilave 110 lira

ilave ücret ödenecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye