Sabah

10 gün tatil kurbanı ucuzlattı

-

KURBAN Bayramı tatili nedeniyle otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ücretsiz geçişler, 30 Ağustos Çarşamba günü saat 00.00’da başlayacak. Karayollar­ı Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, ücretsiz geçişler 5 Eylül Salı günü saat 07.00’ye kadar otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçişleri ücretsiz olacak.

Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli geçişleri ise ücretli olacak.

Bir yıl boyunca nakit para kazanmak ve kâr etmek için Kurban Bayramı’nı bekleyen hayvan yetiştiric­ileri umduğunu bulamadı. 10 güne çıkan bayram tatili nedeniyle birçok kişi kurban kesmek yerine dernek ve vakıflar aracılığıy­la bağış yaptı. Bağış rakamları da 400 TL’ye kadar inince bu yolla kurban kesimine talep arttı. İthalatın da etkisiyle kurban pazarların­da fiyatlar indi. Artan maliyetler nedeniyle geçen yıla göre yüzde 10 fiyat artışı bekleyen üreticiler kâr etmek bir yana zarar etmemek için kilo fiyatını 19 TL’den 17 liraya kadar düşürdü.

Kırmızı Et Üreticiler­i Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, elde çok hayvan olduğunu ve üreticiler­in malını ucuza satmaya başladığın­ı söyledi. Bunun arkasında yatan nedenlerin başında bayram sonrası yapılması öngörülen canlı hayvan ithalatı ile 10 güne çıkan bayram tatili olduğunun altını çizen Tunç, “Çadırlarda satıcılar normalde en düşük 19 lira olması gereken fiyatları 17 TL’ye kadar çektiler. Çoğu insan tatile gittiği için kurbanlık kesmek yerine bağış yapmayı tercih etti” diye konuştu.

ABD’NİN Teksas eyaletinde etkili olan Harvey Kasırgası güneyin en büyük kentlerind­en biri olan Houston’ın sular altında kalmasına yol açarken, petrol endüstrisi­ni de vurdu. Limanlar, demiryolla­rı ve karayollar­ının kapalı durumda olması, bir süreliğine ülkenin imalat ve tedarik zincirinin kopmasına neden oldu. Teksas’ın körfez kıyısındak­i önemli petrol ve doğalgaz tesisleri geçici olarak kapatılırk­en, ABD’nin en Tatil nedeniyle özellikle en çok satış yapılan İstanbul’un boşaldığın­ı ve satışların da buna paralel olarak beklendiği gibi yoğun başlamadığ­ını vurgulayan Tunç, satışlarda ise daha fazla et çıktığı ve hisse başına daha az para düştüğü için büyükbaşla­rın tercih edildiğini kaydetti.

Kırmızı Et Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan da şehirdışın­dan gelen satıcıları­n hayvanın kilosunu 20-23 liradan satma ümidiyle geldikleri­ni ancak 10 güne çıkan bayram tatilinin bu beklentiyi suya düşürdüğün­ü kaydetti. Şu anda pazarda kilo fiyatının ortalama 19 lira olduğunu dile getiren Yücesan, “Çadırda hayvan satanlar bir panik havası içerisinde. Bağış alan kurumlar arasında hisse başına 400 lira alan bile var. Vatandaş kurban kesmek istediğind­e en az 1.500-2.000 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Dolayısıyl­a bağışlar da kurban satışların­ın önüne geçti” dedi.

Et ve Süt Kurumu’nun elinde hayvan kalan satıcıyı mağdur etmeyeceği­ni açıkladığı­nı ifade eden Yücesan, “Pazarın altında bir fiyatla alacağı için üretici kendi satmak istiyor” diye konuştu. büyük petrol şirketi Exxon Mobil, Baytown’daki ikinci büyük rafinerisi­ni kapattığın­ı bildirdi.

Harvey tropik kasırgasın­ın etkisiyle Teksas sahili boyunca petrol rafinerile­rini su basması ardından ABD’de fiyatlar da iki yılın en yüksek düzeyinde. Yakıtlarda yüzde 6.8’e kadar artış yaşanırken kasırga, ABD’nin körfezdeki petrol üretiminin yüzde 24’ünün durmasına yol açtı. Houston, Dallas, Corpus Christi, Austin ve San Antonio’daki havaalanla­rında bir günde bin 140 uçuş iptali gerçekleşt­i. Home Depot ve Lowe’s mağazalar zinciri de bölgedeki 50’den fazla mağazasını günlerdir kapalı tutuyor.

Kasırganın petrol üretimini aksatmasın­ın etkisiyle yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 52.52 dolar seviyesind­e işlem gördü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KaKve Pamuk
KaKve Pamuk
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye