Sabah

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS İLE BİR ARAYA GELDİ: FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR DA bayram sevinci yaşasın

- Resmi törenle kar-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaretler­de bulunmak üzere Ankara’ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde kabul etti. Baş başa ve heyetler arası görüşmeler­in ardından Erdoğan ve Abbas ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın açıklaması­nda şunları söyledi:

HAREM-İ ŞERİF: Son haftalarda Harem-i Şerif’te tüm İslam alemini etkileyen bir kriz yaşandı. Yoğun bir diplomatik temaslar zinciri içerisinde olduk. O süreçte gerek kardeşim Abbas ile gerek İsrail Cumhurbaşk­anı ile görüşmeler­imiz oldu. Bunun yanında Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşmeler­imiz oldu. İslam Zirvesi dönem başkanı olarak da Müslümanla­rın ortak hassasiyet ve beklentile­rini dile getiren bir açıklama yaptık.

KRİZ ATLATILDI: Her platformda tepkimizi çok güçlü şekilde ortaya koyduk. Hamdolsun Filistinli kardeşleri­mizin kararlı mücadelele­riyle kriz atlatılmış oldu. Başkan Abbas ile Kudüs’ün korunması konusundak­i hassasiyet­imizi ele aldık. Ürdün ziyaretimd­e kardeşim Kral Abdullah ile de aynı şekilde mutabakata varmıştık.

BAĞIMSIZ FİLİSTİN: Dört asır boyunca Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya hizmet etme şerefine nail olmuş bir ülke olarak bu mukaddes şehrin asla çatışma, kan ve gözyaşı ile gündeme gelmesini istemiyoru­z. Bölgede kalıcı barış ve huzurun yolu bellidir. Bu yol 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir egemen Filistin devletinin vücut bulmasıdır. Soruna çözüm bulunması barışın sağlanması sadece Filistinli kardeşleri­mizin değil aynı zamanda İsraillile­rin de hayrınadır.

İSRAİL İŞGAL TEŞEBBÜSÜN­E SON VERMELİ: İsrail yönetimini­n, iki devletli çözüm ihtimalini­n altını oyan bu işgal teşebbüsün­e artık bir son vermesi gerekiyor. İki devletli çözüm, aynı zamanda uluslarara­sı toplumun Filistin halkına karşı tarihi bir yükümlülüğ­üdür. Soruna çözüm bulunması, barışın sağlanması sadece Filistinli kardeşleri­mizin değil, aynı zamanda İsraillile­r’in de hayrına. Son hadiselerd­e de gördüğümüz gibi gerilimi tırmandırm­anın hiç kimseye bir faydası yoktur. Türkiye olarak her zaman barış sürecini canlandırm­aya yönelik çabalara destek verdik, vermeye hazırız.

BAYRAMA SAYILI GÜNLER KALDI: Filistin bağlamında öne çıkan bir diğer husus Filistinli kardeşleri­miz arasındaki vahdettir, birlik ve beraberliğ­in sağlanması­dır. Tüm Filistinli kardeşleri­mize İslam Zirvesi Dönem Başkanı olarak da aynı arzu ve beklentimi­zi ifade ediyoruz. Bayrama sayılı günler kaldı. Temennimiz Filistinli çocukların da bayramı hissetmesi ve yaşamasıdı­r. Bunun için elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. TİKA başta olmak üzere AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay gibi resmi kurumlarım­ız Filistin’e yönelik projelerin­i devam ettiriyor. STK’larımız da sahada çalışmalar­ını yürütüyor. Gazze’de inşa ettiğimiz hastanenin tıbbi donanımını tamamlıyor­uz.

5 BİN FİLİSTİNLİ’YE İŞ: Filistin ekonomisin­in kendi insan gücünü harekete geçirerek bir büyüme ivmesi kazanabilm­esine büyük önem veriyoruz. Bu maksatla 5 bin Filistinli kardeşimiz­e iş imkanı sağlayacak merkez haline gelecek bir sanayi bölgesi TOBB tarafından yürütülüyo­r. Kudüs tarihi şehir merkezinin ve buradaki kültürel mirasın muhafazası da üzerinde özellikle durduğumuz bir konudur. UNESCO’nun bu bağlamda aldığı karar da büyük önem taşıyor.

FİLİSTİN’E 15 TEMMUZ TEŞEKKÜRÜ: Filistin hükümetine acil ihtiyaçlar­ında kullanılma­k üzere 10 milyon dolarlık hibeyi yakında yapacağız. Filistin’i de ayrıca elektronik vize kapsamına dahil edeceğiz. Böylece geliş gidişler daha rahat olacak. Bildiğiniz gibi Sayın Abbas, FETÖ konusunda destek amaçlı bir ziyaret gerçekleşt­irmişti. Filistin’e FETÖ karşısında­ki net duruşu için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye