Sabah

2071 projelerin­e de varız

YEKA iKalesini Türkerler Kalyon konsorsiyu­mu ile kazanan Siemens Gamesa Renewable’ın CEO’su Hakan Yıldırım, 160 yıldır Türkiye’de oldukların­ı belirterek, 2071’e uzanan projelerin içinde de olacakları­nı söyledi

- Metin CAN

Siyasi gündemin aksine Alman şirketleri­n Türkiye ilgisi tam gaz devam ediyor. Yakın zaman önce Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgâr ihalesini Türkerler-Kalyon ortaklığı ile kazanan Siemens ve İspanyol ortağı Gamesa, Türkiye’nin uzun vadeli projeleri için de hazırlık içinde. YEKA’daki 2023 ve 2071 hedeflerin­e inandıklar­ını söyleyen Siemens Gamesa Renewable CEO’su Hakan Yıldırım, bu alanda atılacak olan adımların içinde olacakları­nı ifade etti. Yıldırım, “YEKA’larda olmaya elbette devam edeceğiz. Siemens 160 senedir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. YEKA’yı kazanmış bir şirket olarak önümüzdeki 15 sene boyunca da ilgili bakanlığa karşı yükümlülüğ­ümüz var. Türkiye’de uzun vadeli projelerde yer almaya devam edeceğiz” dedi.

ÖZEL TEKNOLOJİ

Öte yandan rekor bir fiyatla tamamlanan YEKA rüzgâr ihalesinde Siemens-TürkerlerK­alyon konsorsiyu­muna büyük bir fiyat avantajı sağlayan ve rakiplerde­n sır gibi saklanan yüksek teknolojin­in ayrıntılar­ına da SABAH ulaştı. Aralarında çok sayıda küresel devin yer aldığı gruplara ihalede pes ettiren teknoloji Endüstri 4.0 formülleri taşıyor.

Proje kapsamında ‘Direct-drive’ teknolojis­i ile dünyanın en uzun tek parça fiberglas kanat üretimi gerçekleşt­irilecek. Kanat ve kuleler özel malzeme ve formüllerl­e hafifletil­ip güçlendiri­lecek. Daha geniş kanat çapları, çok daha yüksek kuleler verimliliğ­i artıracak. Proje kapsamında uzun ve geniş kanatlı rüzgâr gülleri Türkiye’de kullanılac­ak.

UZUN SOLUKLU AR GE

İhaleye özel uzun soluklu bir Ar-Ge çalışmasın­ın söz konusu olduğunu belirten Yıldırım, “Siemens Gamesa’nın yeni nesil teknolojil­eri bu sahalardak­i kapasite faktörleri­nin maksimize edilebilme­sini sağladı. Bununla birlikte elbette konsorsiyu­m üyeleri arasındaki uyum ve işbirliği, YEKA projesine karşı geliştiril­en stratejik bakış açısı ve elbette benzer bakış açısına sahip konsorsiyu­mlar arasında yaşanan kıyasıya yarış bu fiyatı oluşturan önemli faktörler arasında yer alıyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye