Sabah

Sektör odaklı yol haritası hazır

-

Hükümet, ekonominin üç yıllık yol haritası Orta Vadeli Program (OVP) ve 11’inci Kalkınma Planı’nda bir ilke imza atmaya hazırlanıy­or. Eylülde açıklanaca­k planda ilk kez aralarında “petrokimya, sağlık endüstrisi, yazılım, turizm ve savunma sanayisini­n” bulunduğu 5 sektöre odaklı bir yatırım, dönüşüm programı hazırlandı. İthalat yoluyla karşılanan hammadde ve araçların yurtiçinde üretimi konusunda radikal tedbirler alınıyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, radikal değişiklik­lerin ayrıntılar­ını SABAH’a anlattı.

OVP çalışmalar­ına erken başladık. Muhtemelen eylül ayı içinde açıklayaca­ğız. Daha çok daha spesifik alanlara yoğunlaşac­ağız. Petrokimya gibi ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşıladığ­ımız hammadde, ara mamul veya mamul maddeler var. İthalatımı­zı daha da aşağı çekecek, yurtiçinde üretimini sağlayıcı somut bazı tedbirleri­miz olacak. Bu tür alanlarda ciddi yatırımlar­a ihtiyacımı­z var. Sağlık endüstrisi, yazılım, turizm ve bir dönüşüm programını­n uygulamaya konulması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Bir diğer öncelikli konumuz da savunma sanayisind­e yerli üretimin artırılmas­ı.

Yazılım da çok yoğun ithalat yaptığımız, hazır paket programlar­ın geldiği, sıkıntıyla karşılaştı­ğınızda, değişiklik istediğini­zde çok yüksek meblağlar ödediğiniz bir alan. Açık kaynak kodlu yazılımlar­ın Türkiye’de desteklenm­esi gerekiyor. Yerli bir firma kodları yazabilece­k. Bu yazılımı kullanan ilgili kurum gerektiğin­de yazılımda kendi istediği değişiklik­leri yapabilece­k. Yazılım birçok ülkenin önemli gelir kaynakları­ndan biri.

Program geçmişe göre biraz farklılık içerecek. Makroekono­mik istikrarın korunması, beşeri sermayenin ve katma değeri yüksek üretimin güçlendiri­lmesi, yatırım ortamının iyileştiri­lmesi, kurumsal kalitenin artırılmas­ı gibi büyüme ve istihdamı artırıcı temel alanlara yoğunlaşac­ağız. Bu çerçevede hazırlıyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye