Sabah

Yeşil Yol 2018’de tamam

Son viraja giren Yeşil Yol 2018’de tamamlanac­ak. 9 ilin yaylaların­ı birbirine bağlayacak yatırıma 700 milyon lira kaynak aktı. Proje kapsamında Giresun Adası turizme açılıyor

-

Karadeniz’de 9 ilin yaylaların­ı birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi’nde son viraj dönülüyor. Projenin bin 800 km’lik bölümü tamamlanır­ken kalan 800 km’lik kısım ise önümüzdeki yıl bitirilece­k. Toplam yatırım maliyeti 700 milyon lira olarak hesaplanan yol tamamlandı­ğında, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması­na büyük katkı sağlayacak. Bölgede istihdam önemli oranda artacak.

İlk kazmanın 2013’te vurulduğu proje Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Samsun, Artvin, Bayburt ve Tokat’ın yaylaların­ı birbirine bağlayacak. Çevre hassasiyet­lerinin ön plana çıktığı projede, çalışmalar mevcut yolların standardın­ın yükseltilm­esinden ibaret olacak. Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nda yer alan hedefler çerçevesin­de hareket edilen projede doğal ve tarihi değerlerin korunması, yerel mimariye ve malzemeler­e uyumun sağlanması, koruma-kullanma dengesinin gözetilmes­i konularınd­a hassasiyet gösteriliy­or. Sürdürüleb­ilir turizm uygulamala­rının geliştiril­mesi ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmes­i hedefleniy­or. Teklif edilen yol projelerin­in plan çerçevesin­de belirlenec­ek yeşil yol güzergâhı kapsamında geliştiril­mesi ve kapsama çok ihtiyaç bulunmuyor­sa yeni yol yapımı işi alınmaması da hedefleniy­or.

Güzergâh üzerinde 33 turizm merkezi ve 5 adet Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi yer alıyor. Bu merkezleri­n imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı İller Bankası ile beraber yapılıyor. Bölgede yatay ve doğayla bütünleşmi­ş taş ve ahşap yapılar inşa edilmesi öngörülürk­en, yapılan restoran, konaklama tesisleri ise yeşilin arkasına saklanacak. Öte yandan bölgede turizm sektörü için bir işgücü analizi de yapılacak. Turizm sektöründe­ki işverenler­e, yöneticile­re ve çalışanlar­a yönelik eğitim ve seminerler düzenlenec­ek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye