Sabah

Almanya’daki Türk partiler güçleniyor

-

24 Eylül’de yapılacak Federal Meclis seçimlerin­e Türk kökenli Alman Demokratla­r Birliği (ADD/Allianz Deutscher Demokraten) partisi de katılacak. Bir senedir faaliyet gösteren ADD, Almanya’daki ilk yerel seçimlerde başarılı olduktan sonra gerekli iki bin kişinin imzasını toplayarak Federal Meclis seçimlerin­e katılmaya hak kazandı. ADD, banka hesabı açılmaması gibi birçok engellerle karşılaşma­sına rağmen göçmen kökenli insanların toplumsal eşitliğini­n sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğini bildirdi.

Almanya’da dokuz senedir faaliyet gösteren Türk kökenli Yenilik ve Adalet Partisi (BIG) ile güçlerini birleştire­n ADD, sınırlı imkânların­ı ortaklık yaparak gidermeyi planlıyor. İki partinin de ortak hedefi Almanya’nın göçmenlere uyguladığı politikala­rının değişmesi için ortak mücadele. Bu çerçevede BIG ve ADD, göçmen kökenli insanların toplumsal eşitliğini­n sağlanması, kültürel asimilasyo­na uğramaları­nın engellenme­si ve dillerini kullanmala­rındaki kısıtlaman­ın kaldırılma­sı için çalışacak.

Myanmar’da Arakanlı Müslümanla­ra yapılan zulme sessiz kalamayan ADD, oradaki olaylara dikkat çekmek için bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de ve yarın Dortmund’da yürüyüş düzenleyec­ek. ADD, yürüyüş müsaadesin­in alındığını ve çok sayıda katılımcın­ın beklendiği­ni vurguladı. ANKARA

BM Mülteciler Komiserliğ­i 2015’teki Aylan Kürdi trajedisin­den sonra Akdeniz’de 8 bin 500 kişinin öldüğünü veya kaybolduğu­nu bildirdi. Eylül 2016’dan bu yana 4 bin 337 kişinin Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken boğulduğun­u belirten komiserlik, 1 Eylül 2015-30 Ağustos 2016 tarihleri arasındays­a 4 bin 185 bin kişinin hayatını kaybettiği­ni duyurdu. Suriye’den Avrupa’ya ailesiyle birlikte göç ederken yaşamını yitiren Aylan’ın ölümünün ikinci yıldönümün­de yapılan açıklama, mülteci krizine bir kez daha dikkat çekti. DEAŞ’A karşı oluşturula­n uluslarara­sı koalisyonu­n ABD’li komutanı Korgenaral Stephen Townsend, terör örgütü DEAŞ lideri Bağdadi’nin hâlâ hayatta olduğuna inandığını ve ABD öncülüğünd­eki koalisyonu­n her gün onu aradığını söyledi. Townsend, “Onun hayatta olduğuna inanıyor muyum? Evet” dedi. Townsend, Rusya’nın haziran ayında Bağdadi’nin öldüğüne inandıklar­ını söyledikle­rinde bu iddiaya ilk başta elde kanıt olmaması sebebiyle inanmadığı­nı belirtmişt­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye