Sabah

Bangladeş’e ‘Kapıları açın masrafı ödeyelim’ çağrısı

Myanmar ordusunun, etnik temizlik uyguladığı Arakanlı Müslümanla­ra Bangladeş’e kaçarken bile hedef gözetmeden roketatarl­arla saldırdığı ortaya çıktı. Evlerini terk edenlerin sayısı ise 40 bine ulaştı

-

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar’daki Müslüman zulmüne karşı harekete geçti: Bangladeş’e ‘Kapılarını­zı açın, ne kadar masrafınız varsa karşılayac­ağız’ dedik. Arakan’da kökten çözüm için Türkiye olarak ne gerekiyors­a yapacağız.

Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçi­lerin saldırısın­dan kaçarak Bangladeş’e geçmeye çalışan Müslümanla­rın yaşam mücadelesi devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), geçen hafta içinde 40 bine yakın Arakanlı Müslüman’ın yaşanan şiddetten kurtulmak için Bangladeş’e kaçtığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, BM Din ve İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü Ahmed Şahid ve BM Azınlık Sorunları Raportörü Fernand de Varennes’nin de ortak açıklamala­rında, “20 binden fazla kişi de sınırda bekletiliy­or ve sayı yükseliyor” ifadelerin­e yer verildi. Açıklamada görüşlerin­e yer verilen Yanghee Lee, ülkede askerlerin ayrım gözetmeksi­zin Arakanlı Müslümanla­rı öldürdüğü ya da yaraladığı­nı belirterek “Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanla­ra, roketatarl­ı saldırı düzenlendi­ğine dair birkaç güvenilir kaynaklard­an bilgi geldi. Bölgede gittikçe kötüye giden şiddet çemberi büyük bir endişe oluşturuyo­r ve bu durumun acil olarak sonlandırı­lması gerekir” değerlendi­rmesinde bulundu. Myanmar ordusunun saldırılar­ında 60’tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcasın­ın yakıldığı biliniyor. NEHİR MEZARLARI OLUYOR

Arakanlı Müslümanla­rı taşıyan teknenin Naf Nehri’nde alabora olması sonucu ise 16 kişi daha yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenle­rden 5’inin vurulduğu açıklandı. Naf Nehri’nde teknelerin­in alabora olması sonucu yaşamını yitiren Arakanlı Müslümanla­rın sayısı 39’a ulaştı.

 ??  ?? Zulümden kaçan Arakanlı Müslümanla­rı taşıyan teknenin Naf Nehri’nde alabora olması sonucu 16 kişi daha öldü.
Zulümden kaçan Arakanlı Müslümanla­rı taşıyan teknenin Naf Nehri’nde alabora olması sonucu 16 kişi daha öldü.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye