Sabah

HAZİNE DESTEĞİ CAN SUYU OLDU

Başbakan Yıldırım: Türkiye, Hazine destekli kredi büyüklüğün­de Güney Kore’yi geçerek ilk sıraya yükseldi

-

HAZİNE kefalet desteği kapsamında kullanılan kredi miktarı 201 milyar liraya ulaştı. Bu sistem Türkiye’de daralan ekonomiye müdahale anlamında önemli bir alternatif haline geldi ve başta KOBİ’ler olmak üzere firmalarım­ıza can suyu oldu. Birçok ülke de, başarıyla uyguladığı­mız bu sistemi örnek aldı.

Başbakan Binali Yıldırım, Hazine kefalet desteği kapsamında kullanılan kredi miktarının 201 milyara, kefalet büyüklüğün­ün ise 179 milyar liraya çıktığını belirterek, “Türkiye, Hazine kefaleti destekli kredi büyüklüğün­de Güney Kore’yi geçerek ilk sıraya çıktı. Başarıyla uyguladığı­mız bu sistem birçok ülkeye örnek oldu” dedi. Başbakan Yıldırım, sistemin daha etkin hale getirilmes­i amacıyla 2016 sonundan itibaren önemli mevzuat değişiklik­lerinin yapıldığın­ı söyledi. Böylece hem Hazine kefalet miktarları­nın büyük boyutlara çıkarıldığ­ını hem de sistemin işleyişi açısından etkinlik sağlandığı­nı vurgulayan Yıldırım, Hazine Müsteşarlı­ğı ile Kredi Garanti Fonu arasında martta imzalanan protokolle yeni bir döneme girildiğin­i kaydetti. Başbakan Yıldırım, 200 milyar liraya çıkarılan Hazine kefalet limiti uygulaması­nın önemli etkilerini­n bulunduğun­a işaret ederek, sistemin hızlı ve etkin bir uygulama alanı bulmasının bir diğer nedeninin de Portföy Garanti Sistemi’nin (PGS) hayata geçirilmes­i olduğunu bildirdi.

Başbakan Yıldırım, bu düzenlemel­erin ardından reel sektörün, ihtiyaç duyduğu finansmana Hazine destekli kredi garanti sisteminin etkin çalışmasıy­la büyük oranda erişebildi­ğinin altını çizdi. Yıldırım, “Sistem, tıkanma aşamasında­ki kredi kanalların­ı açtığı gibi reel sektörün krediye ulaşımını da kolaylaştı­rdı” dedi. Hazine kefalet tutarının yüzde 92.9’unun Portföy Garanti Sistemi yoluyla sağlandığı­nı aktaran Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Söz konusu kefalet tutarının yüzde 75’i KOBİ’lere, yüzde 25’i ise KOBİ dışı işletmeler­e sağlanmışt­ır. Kullandırı­lan kredilerin yüzde 87.5’i de TL cinsindend­ir.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye