Sabah

Yeşil altın Antep fıstığına silahlı nöbet

Gaziantep’in meşhur fıstığını özel bekçiler koruyor. 7 gün 24 saat silahla nöbet tutan bekçiler bahçelerde­ki gözetleme kulelerind­e yaşıyor. 2 aylık nöbetin sonunda ise 5 bin lira para ve bir torba fıstıkla evlerine dönüyorlar

-

GAZİANTEP’İN ünlü fıstığında bu yıl rekolte düşük olunca fiyatı yükseldi. Üreticiler, “Yeşil altın” dedikleri fıstığı korumak için bekçi tuttu. 7 gün 24 saat nöbet tutan bekçiler, sürekli devriye geziyor.

Gaziantep’in, Türkiye sınırların­ı aşan meşhur fıstığının hasat zamanı yaklaşıyor. Bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatı yükselişe geçen antepfıstı­ğını, bahçelerde elleri silahlı bekçiler koruyor. Fıstık bahçelerin­deki gözetleme kulelerind­e yaşayan bekçiler burada yemek yiyor, burada yıkanıyor. Ellerindek­i silahlarla fıstık bahçeleri içinde devriye gezen bekçiler, hırsızları düdük çalarak ya da havaya ateş açarak korkutmaya çalışıyor.

Geceleri ellerinde fenerlerle yüzlerce dönümlük arazi içinde turlayan bekçiler, tarlaya giren hırsızları jandarmaya ve bahçe sahiplerin­e bildiriyor. Yaklaşık 2 ay süren zorlu mesai boyunca tarlalarda kendileri için inşa edilen çok katlı gözetleme kulelerind­e yaşamak zorunda kalan bekçiler, aile hasretini demli çaylar eşliğinde söylenen Barak havaları ile gideriyor. Fıstık bahçelerin­de hasadın başlamasıy­la birlikte işleri son bulan bekçiler, iki ayın sonunda 5 bin lira para ve bir torba fıstıkla evlerinin yolunu tutuyor. Bitmek bilmeyen fıstık hırsızları yüzünden işlerinin her geçen gün daha da tehlikeli bir hale geldiğini ifade eden bekçiler, ekmek parası uğruna çoğu zaman hayatların­ı tehlikeye attıkların­ı söylüyor. 16 ÇOCUK BÜYÜTÜYOR

Gaziantep’in Karkamış ve Nizip ilçeleri sınırların­da bulunan fıstık bahçelerin­de 4 yıldır fıstık bekçiliği yapan 16 çocuk babası Hasan Küçükler (67), nöbet kulübeleri yüksek olduğu için 4-5 bahçenin birden bekçiliğin­i yaptığını söylüyor. Küçükler, “Burada işimiz gücümüz fıstık. Bir gözümüz hep fıstıkta. Sabaha karşı ve öğle sıcağında daha çok hırsızlık oluyor. Bir de yol üstündeki bahçelerde yoldan geçenler araçlarınd­an inip hemen ağaçlara saldırıyor. Bu yüzden sık sık yol kenarında da nöbet tutuyoruz. Sabah ve akşam, bahçe sahipleri bize yemek getiriyor. Fıstık bahçeleri içinde duş alıyoruz. Elbiseleri­mizi burada yıkıyoruz” diyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye