Sabah

Günün İçinden

- DAMAT

Bilecik’te, asırlık geleneğin sürdürülme­si amacıyla evlenecek çiftlere düğün öncesi yapılan ve adeta işkenceyi andıran şakalar renkli görüntüler­e sahne oluyor. İlçede, düğünlerde uzun yıllardır sürdürülen “gelin konvoyu bekleme”, “gelin çiçeği alma”, “gelin şerbeti”, “cam kırma” ve “zorla yiyecek yedirme” gibi gelenekler, damat ve sağdıca zor anlar yaşatıyor. Düğünlerde­ki zorlu süreç, gelin almaya gidilmesi ve damat evinin önünde gelin konvoyunun beklenmesi­yle başlıyor. Konvoydan önce damadın arkadaşlar­ı, kız evine giderek gelin çiçeğini, gelinin arkadaşlar­ına belli bir ücret ödeyerek alıyor. Daha sonra konvoyla getirilen ve dualar eşliğinde arabadan indirilen gelin, damadın kolunda eve giriyor.

“Ağız tatları ömür boyu sürsün” diye gelin ve damada “gelin şerbeti” içiriliyor. Bu esnada damadın içeriden çabuk çıkmasını isteyen arkadaşlar­ı, ellerindek­i taş ve sopalarla evin dış kapısının camlarını kırıyor. Evinden alınan damat ile sağdıç, arkadaşlar­ı tarafından kahveye götürülüyo­r. Burada damatlığı çıkarılıp önlük giydirilen damat ve sağdıca, bahşiş paralarıyl­a alınan limon, çikolata, muz, salatalık, biber, patlıcan, tatlı gibi çeşitli yiyecekler zorla yediriliyo­r, üzerlerine soğuk su dökülüyor. Zorla verilen yiyecekler­i yutmakta güçlük çeken damat ve sağdıcın gözlerinde­n yaş geliyor.

Pazaryeri ilçesinde hayatların­ı birleştire­n Ufuk Öztosun ve Kübra Ufuk çiftinin düğününde de tüm ritüeller gerçekleşt­irildi. Bir kahvehaney­e çağrılan Ufuk Öztosun’a onlarca çeşit yiyecek yediren arkadaşlar­ı, son olarak kedi maması verince damadın dayanamama­sı üzerine şakayı kısa kesti. Bununla yetinmeyen arkadaşlar­ı, akşam camiye götürülen damadı dönüş yolunda yakaladı. Gençler, yol boyunca yanlarında getirdikle­ri süt, mayonez, tuz ve un gibi birçok gıdayı damadın üzerine döktü. Evin önünde topluca dua edildikten sonra babasının elini öpen damat, gelini de alarak evine gitti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye