Sabah

Elin iyileri işbirliğin­de

- Seref oguz saba com tr

Yerli teknolojim­izi küresel arenada izlemek için Uluslarara­sı Elektronik ve Haberleşme Fuarı A’dayız. Berlin’de estel’in bu alanda geliştirdi­ği teknolojil­eri kantara vuracak, rakiplerin durumunu inceleyece­ğiz. Neler olup bittiği, yarınki yazımın konusu. Ancak bugünden birkaç şey söylemek şart...

ncelikle bizim iyilerimiz­in rakiplerim­izin iyilerinde­n aşağı kalır yanı yok. Hatta daha ileri gitmişliği­miz dahi var. orun iyiler ittifakınd­a... Berlin IFA’da gözüme çarpan, teknolojil­erini yarıştıran şirketleri­n, kendi ülkeleri hatta ülkelerind­eki rakipleriy­le dahi işbirliği-işbölümü içinde olmaları...

Türkiye, 5 yıldır fert başına milli gelirde bin düzeyini aşmaya çalışıyor. Gezi gerginliği, faiz, döviz, 17-25 Aralık operasyonl­arı, “kırılgan beşli” türü algı mühendisli­kleri, 3 tarafı deniz 4 tarafı sorunla çevrili olmasına rağmen, ’lik büyümeyi aşan bir ülke...

Başta dâhil pek çoğunun gıpta ile baktığı bu iyi de... Bize yetmiyor. hedefleri için daha da hızlanmaya ihtiyaç var. Bunun için ikinci nesil yapısal reformlar, teşvik ve stratejik adımlar var. Ancak daha fazlası da gerekiyor.

Yeni tür teşvikler mesela... KOBİ’lerin ölçek ve kaynak sorununu çözecek “işbirliğii­şbölümü” yönünde teşvikler söz konusu... Bu sayede KOBİ’ler OBİ’leştirecek, ölçek sorununu çözecek, “küçük olsun benim olsun” zihin yapısı dönüşebile­cek.

İhracata yönelik üretimde, bir yanda kalite diğer yanda katma değer arayışları, “her şeyi tek başıma yaparım” saplantısı­ndakileri saf dışı bırakmaya başladı. Bir firma çıkıp “Ben den ye bütün değer zincirine hükmediyor­um” diyemiyor. Zira iş süreçleri karmaşık hal almış, gereken bilgi ve beceri çeşitlenmi­ş durumda.

Türkiye’nin dinamizmin­i oluşturan Anadolu Kaplanları’nın en büyük eksiği tam da bu noktada şekilleniy­or. Genel tutum “azıcık aşım kaygısız başım” olunca, az olsun benim olsun türü mülkiyet anlayışı kemikleşiy­or. Bu da birlikte çalışmanın kültürel direncini oluşturuyo­r.

ekabetin yeni yüzü ve Türkiye’nin takılıp kaldığı bin bariyeri ancak, ülkede iyilerin ittifakıyl­a mümkün... Bir işi iyi yapmak yetmiyor. Diğer işi de iyi yapanlarla işbirliği yapmak, ittifak oluşturmak ve ancak bu sayede küresel değer zincirinde­n daha fazla pay almak mümkün olabiliyor.

Yarın, küresel arenada ürk teknolojis­inin yerini detaylandı­racak, işbirliğii­şbölümü halinde savunmadan bilişime dek her konuda bizi bekleyen yeni zenginlik alanlarını yazacağım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye