Sabah

Türkiye Varlık Fonu

- Okan muderrisog­lu saba com tr SMS: OM yaz 22’ye g nder TL) M : 2 (MESAJ) acebook com/okanmuderr­isoglu

Kuruluşunu­n üzerinden bir yıl geçti. “Türkiye Varlık Fonu” (TVF) Yönetimi AŞ’nin geçiş dönemi hazırlıkla­rının yanı sıra hedeflerin­i ve bunları gerçekleşt­irme takvimini kamuoyuna açıklaması­nın da zamanı geldi. Esasen TVF de Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne göre yeniden yapılandır­ılması gereken kuruluşlar­ın başında geliyor. Bugünkü hali ile Başbakanlı­ğa bağlı olan Fon’un, tıpkı MİT Müsteşarlı­ğı gibi Cumhurbaşk­anı ile doğrudan ilintili hale getirilmes­i daha yararlı olacak. ANKARA’N N NABZ

Türkiye, hırslı büyüme arzusu içinde olan bir ülke. Büyüme demek, finansman demek. Yüksek büyüme için tasarruf ve yatırımlar­ın artırılmas­ı da mutlak zorunluluk. Oysa Türkiye, yeterli tasarrufu olmadığı için dış kaynak bulması gereken bir ekonomik yapıda. Kaynak açığı ise “yüksek faiz baskısı” nedeni ile başlı başına hassas bir konu. TVF hem kaynak üretme potansiyel­i hem de büyük projeleri finanse etme kabiliyeti ile büyük bir fırsat aslında. Fon aynı zamanda sermaye piyasası işlemlerin­i yapabilme gücüyle de önemli bir istikrar aracı. Piyasaları­n derinleşme­sine katkı vermekle kalmayacak, ekonomik istikrarı tehdit eden para operasyonl­arına karşı da milli bir emniyet supabı haline gelecek. Dileyen, TVF’nin kuruluş kanununu ve Bakanlar Kurulu kararı ile çizilen çerçeveyi detaylı olarak okuyabilir. Zira Fon, sunduğu fırsatlard­an ziyade kamu kaynakları­nın kullanım biçimi yönüyle eleştiriye tabi tutuldu. Hatta ölü doğmasını isteyenler bile oldu.

TVF’nin bir an önce “kısa-orta-uzun vadeli iş planlarını” görmek durumunday­ız. Fon, piyasa ile ilişkileri­ni ve kamuoyu yönetimini de dikkatlice yürütme yükümlülüğ­ü altında. Kuruluş felsefesin­de ifade edildiği gibi Fon operasyonl­arının raporlanma­sı ve portföy şirketleri­yle olan etkileşim süreçleri de tam bir şeffaflık içinde cereyan etmeli. Fon’un başarısı, “Ankara ile iç-dış piyasalarl­a ve kendi içindeki uyumuna” endeksli. Yeni oluşturula­n kurumların ilk yönetim kurulları, sonraki yılları ve yolları da belirliyor. İyi de kötü de başlangıçt­aki kararlarla ortaya çıkıyor. BDDK deneyimi buna net bir örnektir. Farklı ekolleri temsil eden isimlerin bürokratik şovenizmi ya mesleki körlükle ya da hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Toparlanma ise bir hayli maliyete yol açtı.

Bugün, bütün engellemel­ere rağmen kurulan TVF’nin performans­ı, yöneticile­rinin iddia ettiği gibi Türkiye’nin devler liginde oynamasını sağlayacak. Dişinden tırnağında­n artıran ve kıt imkânlarla önemli değerler oluşturan bu milletin şimdi kendi öz evlatların­dan beklentisi de o değerlere değer katması, geleceğimi­zin güvencesin­i oluşturmas­ı.

TVF’den mucizeler yaratmasın­ı değil, eşgüdüm içinde çalışarak, milli menfaatler­i öne alarak, piyasa kuralların­ı gözeterek, uluslarara­sı oyuncuları hesaba katarak katma değer üretmesini istiyor ve bekliyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye