Sabah

‘Son umut BM Barış Gücü’

-

ARAŞTIR-MACI ve yazar Mehmet Özay, “guneydogua­syacalisma­lari.blogspot.com” sitesinde yayımladığ­ı son makalesind­e, Arakan’da yaşananlar­ın perde arkasını ve mevcut durumu analiz etti. İşte makalenin satır başları: DÜNYANIN TEPKİSİZLİ­Ğİ “Myanmar’ın Arakan eyaleti yeni bir saldırı ve şiddet ortamıyla gündemde. Geçen yılın ekim ayında da Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslüman sivillere yönelik saldırısı gündeme gelmişti. Yaşanan kayıplar nedeniyle bu son gelişme, 2012 yılından bu yana yaşanan en ölümcül hadise olarak kayıtlara geçti. Arakan sorununun çözümü için önemli adımların atılması yönünde umutlar, 2015 yılı seçimlerin­den sonra Nobel barış ödüllü Su Çi’ye bağlanmışt­ı. Ancak ne insan hakları örgütlerin­den ne de ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ve Batılı çevrelerde­n gelen talepler, Su Çi’yi bu yönde bir inisiyatif alması yönünde ikna edebildi. Myanmar hükümetini­n en üst düzeyinde bulunan Su Çi, aldığı ödülün onuruna, uluslarara­sı dostları ve daha geniş kurumsal talep ve desteğe rağmen, bugüne kadar Burma milliyetçi­liğinin surlarını aşamadı. Öyle ki Arakanlıla­r merkezi yönetim ve eyalet yönetiminc­e muhatap kabul edilmiyorl­ar. Arakanlıla­r için varoluşsal bir soruna dönüşmüş vatandaşlı­k olgusu aşılmadıkç­a da böyle bir imkânın gündeme gelmesi mümkün gözükmüyor.

Bangladeş hükümetini­n resmi olarak Arakanlıla­rı destekleme­diği ortada. Su Çi’nin ASEAN dışişleri bakanların­ı gayri resmi toplantıya çağırması, Myanmar hükümetini­n olan biteni kendi veçhesinde­n sunması ve bunu da ASEAN sözleşmesi­nde ‘iç işlere karışmama’ maddesi arkasına sığınarak yapmasıydı. Daha bu ayın başında 50’nci yılını kutlayan ASEAN’dan yine sonuç getirici bir teşebbüse tanık olunabilmi­ş değil. KADERLERİY­LE BAŞBAŞALAR

Arakan’da yaşam mücadelesi verenleri umutsuzluğ­a sürüklüyor. Bu umutsuzluk insanlığın onları ‘kaderleriy­le’ baş başa bırakmasın­dan kaynaklanı­yor. Arakanlıla­r en azından yaşadıklar­ı bölgede Birleşmiş Milletler’e bağlı barış gücü gözetimind­e hayata tutunmayı arzu ediyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye