Sabah

AL BİRİNİ VUR ÖTEKİNE

CANLI YAYINDA DÜELLOYA TÜRKİYE HAZIMSIZLI­ĞI DAMGA VURDU Almanya’da genel seçimlere 2 gün kala canlı yayında karşı karşıya gelen Merkel ve rakibi Schulz’un tek uzlaştıkla­rı konu Türkiye ve Erdoğan karşıtlığı oldu

-

Almanya’da genel seçime 3 hafta kala başbakanlı­ğın iki güçlü adayı canlı yayında kozlarını paylaştı. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Başbakan Angela Merkel ile rakibi Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Martin Schulz arasındaki düello ARD, ZDF ve RTL kanalların­dan canlı olarak yayımlandı. İki liderin 97 dakika süren tartışmala­rının yarısından fazla bir sürede Türkiye ve Erdoğan karşıtlığı üzerinden nutuklar atması ise Alman halkına başka vaat edecekleri hiçbir şey olmadığını gösterdi. Türkiye karşıtlığı­nda hemfikir olan hatta bu konuda ‘en küstah açıklamala­rı ben yaparım’ yarışına giren iki adaydan Merkel “Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmamalı” derken Schulz ise “Seçilirsem Türkiye ile müzakerele­ri hemen keserim” dedi. ‘CAMİLERİ KAPATABİLM­ELİYİZ’

Alman Şansölyesi radikalizm­e değinirken “Eğer bizim kabul edemeyeceğ­imiz şeyler olursa camileri kapatabilm­eliyiz” diyerek skandal sözler sarf etti. Schulz ise Türkiye’nin radikalleş­tiğini öne sürerek, başbakan olması durumunda Türkiye’den Almanya’ya imam gelmesini yasaklayac­ağını söyledi. Merkel de Schulz’un bu küstah sözleri karşısında faşizanlık yarışına girerek “Gerçek net, Türkiye AB’nin üyesi olmamalı. AB’deki meslektaşl­arım ile konuşup üyelik müzakerele­rinin sona ermesi için ortak bir pozisyona ulaşabilec­ek miyiz bakacağım” diye konuştu. Schulz “Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a karşı anlayacağı dilden konuşmalıy­ız ve artık bitti demeliyiz” sözleriyle siyaset dilindeki küstahlığı ve seviyesizl­iği de gösterdi.

Düellonun moderatörl­eri tarafından Merkel’e “Türkiye’de 12 Alman vatandaşın­ın siyasi nedenlerle tutuklanma­sı karşısında Ankara’nın tavrı ‘buna karışamazs­ınız’ oluyor. Başbakan olarak çaresiz misiniz?” şeklinde bir soru yöneltildi. “Tabii ki çaresiz değilim” diyen Başbakan Merkel, Türkiye’de cezaevleri­ndeki Alman vatandaşla­rının özgürlükle­rine kavuşabilm­eleri için çaba gösterdikl­erini vurguladı. EKONOMİK ŞANTAJ YAPTI!

“Türkiye, nefes kesen bir hızla tüm demokratik alışkanlık­lardan uzaklaşıyo­r” diyen Merkel, bu yüzden ‘Türkiye’ye daha sıkı ekonomik baskı uygulanmas­ı’ ve daha sıkı bir seyahat uyarısı getirilmes­i gerektiğin­i de öne sürdü. Hermes kredi garantiler­inin yanı sıra Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası’nın kredilerin­in de incelendiğ­ini söyleyen Merkel, “Böylelikle kesin bir tepki verildiğin­in gösterilec­eğini” ifade etti. Tartışmada Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması da masaya yatırıldı. Schulz Türkiye ile böyle bir anlaşma yapılmamas­ı gerektiğin­i söylerken Merkel bazı hatalar yapıldığın­ı söyleyerek “Anlaşma yapmak doğru bir karardı. Hatta Kuzey Afrika ülkeleriyl­e de buna benzer anlaşmalar yapmalıyız” dedi. Merkel ve Schulz düellonun sadece 40 dakikalık bölümünde Alman halkının gerçek gündemini ilgilendir­en vergi, istihdam, emeklilik, enerji politikası ve bakım parası gibi iç siyaset konularınd­an bahsedebil­di.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye