Sabah

Herakles lahdi eve DÖNÜŞE HAZIR

1960’larda Perge antik kentinde yapılan kaçak kazılarda bulunarak İsviçre’ye kaçırılan Herakles lahdi önümüzdeki hafta Türkiye’ye getirilece­k

-

Türkiye’den 50 yıl önce kaçırılan ve İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Roma Dönemi’ne ait, ‘Herakles’in 12 figürünün bulunduğu lahit önümüzdeki hafta Türkiye’ye getirilece­k. Cenevre’de özel olarak paketlener­ek bulunduğu müzeden çıkartılan lahit Antalya Müzesi’nde sergilenec­ek.

5 AYDA İADE EDİLDİ

Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolün­de, 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılarda bulunduğu ve yurt dışına çıkarıldığ­ı saptanan ve Yunan mitolojisi­nde Herakles, Roma mitolojisi­nde Herkül olarak bilinen mitolojik kahramanın kabartmala­rının olduğu lahid 2010’da Cenevre serbest limanında, İsviçreli yetkililer­in envanter kontrolü sırasında bulunmuştu.

İsviçre Kültür Bakanlığı, M.Ö. 2’nci yüzyılın sonlarında Roma İmparatorl­uğu döneminde yapılan lahdin Antalya’dan İsviçre’ye kaçırıldığ­ını belirlemiş­ti. 235 santimetre boyunda, 112 santimetre genişliğin­de ve 3 ton ağırlığınd­a lahdin Türkiye’ye iade işlemleri geçtiğimiz martta başlatılmı­ştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimler­i sonucunda İsviçre’den iadesi konusunda anlaşmaya varılan Herakles Lahdi’nin Türkiye’ye getirilmes­i için Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, müze yetkililer­i ve bakanlık yetkililer­i Cenevre’ye gitmişti.

Türkiye Cumhuriyet­i Cenevre Başkonsolo­sluğu, lahdin müzeden çıkarılmas­ı sırasında çekilen fotoğrafla­rı sosyal medya hesapların­dan paylaştı. Herakles Lahdi önümüzdeki çarşamba uçakla önce İstanbul’a, ardından da Antalya’ya getirilece­k. Lahdin sergilenec­eği alanda belirlendi.

 ??  ?? Lahit, Cenevre Üniversite­si Sanat ve Tarih Müzesi’nden özel şekilde paketlener­ek asansör sistemiyle çıkartıldı.
Lahit, Cenevre Üniversite­si Sanat ve Tarih Müzesi’nden özel şekilde paketlener­ek asansör sistemiyle çıkartıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye