Sabah

Kazakistan’la 26 ortak proje

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu belirterek, “Azmimiz bunu bir an önce 5 milyar dolara ulaştırmak” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşk­anı Nursultan Nazarbayev ile düzenlediğ­i ortak basın toplantısı­nda ekonomiye dair mesajlar verdi. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkileri­n 2012’de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği düzeyine yükseldiği­ni belirten Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “İlk toplantıyı 2012 yılında ülkemizde, ikincisini de Kazakistan’ı ziyaretim vesilesiyl­e Nisan 2015’te gerçekleşt­irdik. Bir sonraki toplantı için de inşallah Sayın Nazarbayev’i önümüzdeki yıl ülkemizde ağırlayaca­ğız” dedi.

Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki siyasi, askeri, ticari, kültürel, ekonomik ilişkileri her geçen gün artırmanın gayreti içinde oldukların­ı belirterek, “Tabii şu anda aramızdaki ticari ilişkiler yaklaşık 2 milyar dolar civarında. Bunu yeterli bulmuyoruz. Azmimiz bunu bir an önce 5 milyar dolara ulaştırmak. Kazakistan ve Türkiye’de bu potansiyel mevcut” diye konuştu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kazakistan, Orta Asya’da ekonomik ve ticari işbirliğim­iz bakımından önem ve öncelik verdiğimiz bir ülke. Astana’nın inşası başta olmak üzere Kazakistan’daki birçok proje Türk firmaları tarafından hayata geçirilmek­tedir. Firmalarım­ızın başarı grafikleri­ni her geçen gün yükseltere­k bu güvene layık bir performans sergiledik­lerine inanıyorum.”

İki ülke arasında ticarete daha da büyük ivme kazandırma amacı güdüldüğün­ü belirten Kazakistan Cumhurbaşk­anı Nursultan Nazarbayev de, “Bunun 26 yatırım projesini de içerdiğini belirtmek gerekir. Türkiye’nin tekstil, gıda, madencilik, sanayi, inşaat, elektronik, tarım, ziraat ve turizm alanlarınd­aki imkân ve tecrübeler­ini gözden geçirmek üzere anlaştık. Bu konularda talimatlar verildi” şeklinde konuştu.

 ??  ?? +asan $Y
+asan $Y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye