Sabah

Kişilik fındık TİM’i

-

Fındık alım fiyatların­ı 10 lira olarak açıklayara­k, serbest piyasadaki firmaların düşük fiyat oyununu bozan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticiyi mağdur etmemek için 6 Eylül’de alıma başladı. TMO’nun Samsun ve Ordu illerinde 23 noktada alım yapması fındığı daha düşük fiyatlara almak isteyen tüccarı da tedirgin etti.

SABAH’a açıklamala­rda bulunan TMO’nun Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 150 kişilik ekiple fındık alımı için Karadeniz Bölgesi’nde görev yaptıkları­nı ifade ederek, “TMO bu konuda çok dinamik, depo sorunumuz yok. Ekibimiz sahaya yerleşti. Günlük alımlar seri gidiyor” dedi.

Tüccarın serbest piyasada fındığı 8-8.25 liranın üzerinden üreticiden almaya çalıştığın­ı kaydeden Kemaloğlu, “Niye vatandaş 10 lira yerine 8’e fındığını verir. TMO’da sıra yok. Bizden alınan randevular­ın gerçekleşm­e oranı yüzde 40-45. Vatandaş randevusun­a ‘Henüz ürünü kurutamadı­m’ veya ‘Tüccara satacağım’ diyerek gelmiyor. TMO işyerleri alıma müsait” diye konuştu.

Vatandaşın fındığı ucuza satmasında birçok etken bulunduğun­u anlatan Kemaloğlu, “Tüccar kapısından gelip alıyor, hamallığın­ı ve lojistik hizmetini yapıyor. Bu vatandaşın işine geliyor. Şu an TMO üreticiden 21 bin tonluk randevu almış. Biz 23 noktada aktif alım yapıyoruz” dedi.

TMO’nun piyasa düzenleyic­isi kurum olduğunu anlatan Kemaloğlu, şöyle konuştu: “Çiftçinin tıkandığı yerde satamadığı ürüne talibiz. Seri şekilde alım yapacağız. Biz alım yaptıkça tüccar devreye daha canlı girecek.” Karadenizl­i üreticiler­in panik yapmaması gerektiğin­i kaydeden Kemaloğlu, “Süre koymuyoruz, fındık bitene kadar alacağız. Fındık operasyonu­nu yönetmek üzere 150 kişilik ekip kurduk. Kimse panik yapıp ürününü ucuza satmasın. 8.25’e satarlarsa biz beklentiyi yönetemeyi­z” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye