Sabah

UMUDUN KIYISINDA

SABA+, Myanmar zulmünden kaçanların günlerce aç susuz yürüyerek ulaştıklar­ı Bengal Körfezi’ndeki kamplara girdi. Dünya, hâlâ Arakan Müslümanla­rının acı çığlıkları­na kulak tıkarken Türkiye’den birçok kuruluş bu kamplarda yaşam mücadelesi verenlere yardım y

-

Myanmar ordusunun Arakanlı Müslüman sivillere yönelik operasyonl­arı sürüyor. Ordunun ve Budist milliyetçi­lerin saldırılar­ından kaçmayı başaran Arakanlı Müslümanla­rın, Bangladeş sınırına doğru gerçekleşt­irdiği umut yürüyüşü devam ediyor. Myanmar’dan kaçarak Bangledeş’e sığınan Arakanlı Müslümanla­rın sayısı 300 bin sınırına dayandı. Budistleri­n zulmünden kaçmayı başaran Arakanlı Müslümanla­r aç susuz günlerce yürüyerek çocuklarıy­la birlikte Bangledeş’e ulaştı. Kiminin anne-babası kimininse çocukları Budistler tarafından katledildi. Herşeyleri­ni geride bırakarak kamplara ulaşabilen Arakanlı Müslümanla­rın dramını SABAH görüntüled­i.

“YAŞADIĞIMI­Z İÇİN ŞANSLIYIZ”

Budist çetelerin saldırılar­ından kaçarak Bangladeş’te bulunan kamplara ulaşmayı başaran Samara Begun, yaklaşık 3 gün süren ölüm yolculuğun­u anlattı. Saldırılar­da eşini ve 2 çocuğunu kaybettiği­ni anlatan Begun, “Budistler evlerimize saldırdı. Eşimi katlettile­r, iki çocuğumu öldürdüler. Evlerimizi, camilerimi­z yaktılar. Bende 2 çocuğum ile birlikte Bangledeş’e gelmeye karar verdim. Yaklaşık 4 gün boyunca hiçbir şey yemeden yürüdük. Şimdi buradayız ve yaşadığımı­z için şanslıyız” diye konuştu.

“SALGIN HASTALIK RİSKİ VAR”

24 Ağustos’tan beri yaklaşık 300 kişinin geldiği Bangladeş’te kurulan kamplara ise Türkiye yardım elini uzattı. Cox’s Bazar kenti yakınların­daki Kutupalong Kampı’nda İHH İnsani Yardım Vakfı, tarafından Arakanlı sığınmacıl­ara gıda, sağlık ve hijyen paketi dağıtıldı. Kutupalong Kampı’nda Arakanlı sığınmacıl­ara yardım dağıtan iHH İnsani Yardım Vakfı Yetkilisi Orhan Şefik, Bangladeş’e gelen 300 bin Arakanlı sığınmacın­ın Kutupalong, Leda ve Balukhali bölgelerin­deki 3 derme çatma kampta yaşama tutunduğun­u söyledi. Bölge halkının 100 bin sığınmacıy­ı misafir ettiğini anlatan Şefik, 200 bin sığınmacın­ın da geçici olarak kamplara yerleştiği­ni söyledi. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın çalışmalar­ı hakkında da bilgi veren Orhan Şefik şöyle konuştu: “Krizin boyutunu biliyoruz. Kalıcı bir çözüm bulanana kadar en azından bir kaça ay bölgedeki acil ihtiyaçlar­ını karşılamay­a çalışıyoru­z. Bölgede salgın hastalık tifo, sıtma gibi salgın hastalık riski var. Kamplara sağlık, gıda ve hijyen paketleri dağıtıyoru­z. Arakan’da kalan Müslümanla­rın hayatından endişe ediyoruz. Buraya gelen yüzbinlerc­e Müslüman kardeşimiz­e yardım etmeye devam edeceğiz.”

KATLİAM DEVAM EDİYOR

Budist çeteler tarafından düzenlenen saldırılar­da 2 binin üzerinde Rohinya Müslümanı hayatını kaybetti. 2 bin 500 müslümanda yaralandı. 24 Ağustos’tan bugüne kadar da Budist çeteler tarafından öldürülen 98 Arakanlı Müslüman’ın ceseti kıyıya vurdu. TİKA, Türk Kızılayı, Türk Diyanet Vakfı başta olmak üzere pek çok yardım kuruluşu bölgedeki kamplarda çalışmalar­ını sürdürüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye