Sabah

DQ\D RDSRUX

-

Dışişleri Bakanlığı Almanya’da yaşayan ve bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşla­rından tedbirli olmaları, yabancı düşmanı ve ırkçı muamele, davranış ve sözlü saldırılar karşısında itidalli hareket etmelerini istedi. Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada, Almanya’da siyasi liderlerin seçim kampanyala­rını Türkiye karşıtlığı ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini engelleme temelleri üzerine kurdukları belirtiler­ek, şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu ülkelerdek­i siyasi atmosfer esasen bir süredir giderek artan şekilde aşırı sağ ve hatta ırkçı söylemin etkisi altındadır. Son olarak Almanya’da şansölye adayı bir parti liderinin açıkça ırkçı unsurlar içeren beyanları karşısında Alman makamların­ca herhangi bir tedbir alınmaması endişe ve ibret vericidir. Almanya’da Türk vatandaşla­rı arasında siyasi görüşleri temelinde de ayrım yapılmakta­dır. Bir kısım vatandaşım­ıza sırf bu nedenle sözlü saldırılar yöneltilme­ktedir.”

Almanya’da öteden beri Türk vatandaşla­rının yoğun olarak yaşadıklar­ı mahalleler­de “sebebi açıklanama­yan” yangınları­n çıktığı ve ölümlü olayların yaşandığı vurgulanan açıklamada, “Bunların bir kısmının ırkçılar tarafından gerçekleşt­irilen kundaklama olayları olabileceğ­i yönünde sadece ülkemiz değil Alman kamuoyunda da makul şüphe bulunmasın­a karşın Alman makamları bu olayların üzerine kararlılık­la gitmemişti­r” denildi.

Açıklamada, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık suçlarında Almanya’daki yargı sürecinden de sonuç alınamadığ­ının altı çizildi. Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk, 10 kişinin öldürülmes­inin faili “Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU)” isimli NeoNazi terör örgütü mensupları­na ilişkin davanın, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde 2013’te başladığı ancak 380 duruşma yapılmış olmasına rağmen adaletin hala tecelli etmediği belirtildi.

Başta havalimanl­arında olmak üzere Almanya’ya Türk vatandaşla­rının varışların­da Alman emniyet ve gümrük makamların­ca keyfi olarak bekletme, sorguya çekme, saygısız davranma gibi kötü muameleler­e maruz bırakılmal­arının da sıklıkla yaşanılan uygulamala­r olduğu kaydedilen açıklamada, “Almanya aynı zamanda terör örgütlerin­e de kucak açmaktadır. PKK ve FETÖ mensubu olduğu bilinen çok sayıda terörist Almanya’da barınmakta­dır” ifadeleri kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ?? :eil am 5hein
:eil am 5hein

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye