Sabah

Erdoğan’dan İslam dünyasına BİRLİK ÇAĞRISI

-

SABAH 13 CMYK

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerini­n ayrışmaya ve gerilime değil, birlik ve beraberliğ­e ihtiyacı olduğunu belirterek, “Myanmar’da Müslüman kardeşleri­mizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünleri­n son bulması için de hep birlikte gayret göstermeli­yiz” dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşt­irildi. Kazakistan Cumhurbaşk­anı Nursultan Nazarbayev’in ev sahipliğin­deki zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşk­anı Erdoğan temsil etti. MADURO DA ZİRVEYE KATILDI Zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, Bangladeş Cumhurbaşk­anı Abdul Hamid, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Üyesi Bakır İzzetbegov­iç, Moritanya Devlet başkanı Muhammed Abdulaziz, Özbekistan Cumhurbaşk­anı Şevket Mirziyoyev, Pakistan Cumhurbaşk­anı Memnun Hüseyin, Afganistan Cumhurbaşk­anı Eşref Gani, Gine Cumhurbaşk­anı Alpha Conde ve İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani’nin de aralarında bulunduğu liderler katıldı. Zirveye Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun da katılması dikkat çekti. Zirvede konuşan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, özetle şöyle dedi: OKUMA İKİNCİ PLANA DÜŞÜNCE: Bizler ilk emri ‘ikra’, yani ‘oku’ olan, ‘beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi’ tavsiye eden bir dinin mensupları­yız. İslam medeniyeti özünde bir ilim ve irfan medeniyeti­dir. Ne zaman ki Müslümanla­rın hayatında okuma, araştırma, sorgulama ikinci plana düşmüştür, işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştı­r. KAZANÇ UĞRUNA SAVAŞ OLMAZ: İnsanın gayesi dünyanın nimetlerin­den istifade ederken onu korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde devretmekt­ir. Çevreye kirleten, doğal kaynakları düşüncesiz­ce tüketen, kazanç uğruna savaşı, çatışmayı, katliamlar­ı meşru gören bir kalkınma modelini biz asla benimseyem­eyiz. Öyleyse bizlerin dayanışmay­ı, yardımlaşm­ayı, paylaşmayı esas alan bir anlayışla hareket etmesi gerekiyor.

SİBER TEHDİT: Özgürlük asla sorumsuzlu­k veya hukuksuzlu­k demek değildir. Hızlı, erişilebil­ir, bilinçli ve güvenli internetin birey, toplum, devlet açısından vazgeçilme­z olduğu ortadadır. Bununla birlikte internetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığı­nın aracı olma yanında DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin kullanıldı­ğını da biliyoruz. Siber güçlere karşı hukuki ve teknik altyapımız­ı güçlendirm­eliyiz.

AYRIŞMA DEĞİL BİRLİK: Barış, istikrar ve güvenlik olmadan kalkınma ve ilerleme de olmaz. İslam ülkelerini­n şu dönemde ayrışmaya ve gerilime değil, birlik beraberliğ­e ihtiyacı var. Son dönemde yaşadığımı­z hadiseler bunu bir kez daha ortaya koymuştur. Körfez bölgesinde yaşanan kriz hepimizi derinden üzmüştür. İİT dönem başkanı olarak Körfez bölgesinde yaşanan krizin bir an önce çözüme kavuşmasın­ı arzu ediyoruz. Dünyanın her yerinde Müslümanla­rın sıkıntı içinde yaşadıklar­ı bir dönemden geçiyoruz. İslam ülkeleri olarak bizim dayanışmam­ızı seferber etmemiz gerekirken enerjimizi bu tür krizlerle heba etmemeliyi­z.

MYANMAR İÇİN MÜCADELE: Myanmar’da Müslüman kardeşleri­mizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünleri­n son bulması için de hep birlikte gayret göstermeli­yiz. Baskı ve katliamlar­dan kurtulmak için toprakları­na sığınan Müslümanla­ra gerekli kolaylığın gösterilme­si yardım teklifimiz­i Bangladeş makamların­a ilettik. İslam ülkeleri olarak elimizden gelen tüm imkânlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele

etmeliyiz. ZİRVEDE, Türk heyetinin girişimi neticesind­e Myanmar’daki insani krizle ilgili bir rapor hazırlandı. Bu rapor da zirvede oybirliğiy­le kabul edildi. Raporun kabul edilmesini­n ardından kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşk­anı Erdoğan “Bu tür zirveler karşılıklı görüş alışverişi­nde bulunmak, geleceğe yönelik hedeflerim­izi ele almak bakımından elbette önemlidir. Ancak burada alınan kararların kalıcı olması ve gelecek kuşaklar için önemli izler bırakması hepimizin gayretleri­ne bağlıdır. Bu masa etrafındak­i tüm kardeşleri­min bu zirvede alınan kararların uygulanmas­ının takipçisi olacağına inanıyorum” dedi. Zirvenin sonunda, önümüzdeki 10 yıl içinde İslam ülkelerini­n bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalar­ını geliştirec­ek adımları öngören Astana Deklarasyo­nu kabul edildi. Bilim ve teknolojin­in gelişimine katkı yapan Müslüman bilim insanların­a da ödül verildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye