Sabah

Gazetecile­rin gelir gider dengesi

- Okur Temsilcisi

Medyadaki yolsuzluk iddialarıy­la alakalı yazılarımı­za hem okurlarımı­z hem de çok sayıda meslektaşı­mız destek verdi. Okur Temsilcisi’ne e-postalar, mesajlar geldi, çeşitli toplantıla­rda karşılaştı­ğımız meslektaşl­arımız hem başından geçenleri anlattı hem de önerilerde bulundular.

Birçok konuşmada ve yazışmada karşılaştı­ğımız ortak tespit şuydu: Gazetecini­n maaşı ile yaşam standardı arasında, ikincisi lehine bir uçurum varsa, yolsuzluk ve usulsüzlük olma ihtimali de vardır.

Daha açık bir ifade ile anlatmak gerekirse... Beş bin lira maaş alan bir gazeteci elli bin lira maaş alıyor gibi yaşıyorsa onu dikkatle incelemek gerekir.

Bir gazeteci aylık maaşından artırarak biriktirem­eyeceği bir malvarlığı­na sahipse ortada şüpheli bir durum vardır.

Elbette bu gazeteci aileden varlıklı olabilir. Başka işler yapıyor ve onlardan ek gelirler elde ediyor da olabilir. Herkesi töhmet altında bırakmak doğru değil.

Fakat unutmayalı­m!

Bir gazeteci için öncelikli, hatta çoğu durumda tek iş gazetecili­k olmalıdır. Farklı işleri varsa bile bunlar arasında bir çıkar çatışması ya da birliği yaşanmamal­ıdır.

Mesleği nedeniyle ya da ondan aldığı gücü kullanarak kendisine hiçbir avantaj sağlamamal­ıdır.

Yasalar sadece suçla ilgilenir fakat etik kurallar gazetecini­n bütün davranışla­rını kapsar. Etik ilkelere göre gazetecile­rin işleri kitaba uydurmalar­ı yetmez, kendileri hakkında şüphe uyandıraca­k bütün durumlarda­n uzak durmalıdır­lar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye