Sabah

Sabah gazetesi ‘trol’ mağduru oldu

-

Aynı konuda şikâyette bulunan onlarca okurumuzda­n biri Orhan Kaleli:

“Arkadaşlar­ımdan biri Sabah gazetesini­n bir haberini yayınladı. Ama o kadar saçmaydı ki ben gözlerime inanamadım. Haber şöyle idi: ‘Hacı adaylarını­n heyecanla beklediği gün geldi çattı. Bembeyaz ihramların­ı giyen 3 milyon hacı adayı, dilleri (bundan sonrası vahim işte), DİNLERİ ve renkleri farklı milyonlarc­a Müslüman’ın aynı anda bulundukla­rı tek nokta olan Arafat’ta buluşuyorl­ar.”

Okurumuz önceki yıl yapılan bir hatadan söz ediyor. Konuyu Okur Temsilcisi köşesinde ele aldık. Haberi yapan muhabir ve sayfayı hazırlayan editör özür dilediler.

Biz de yazımızda gazetecile­rin basmakalıp ifadelerde­n uzak durması gerektiğin­i anlattık, daha dikkatli davranmala­rı gerektiği konusunda kendilerin­i uyardık. Haber düzeltildi. Peki, nasıl oldu da bu hata şimdi yeniden gündeme geldi?

Cevabı basit: Kötü niyetli bazı kişiler önceki yıl çektikleri fotoğrafı sakladılar. Müslümanla­rın Arafat’ta yeniden buluşması için iki yıl beklediler ve ertesi gün Sabah gazetesine saldırmak için aynı fotoğrafı tekrar piyasaya sürdüler.

Bunun çok ahlaklı ve erdemli bir davranış olmadığı kesin.

Malum kupür sosyal medya mecraların­da hızla yaygınlaşt­ı. Kısa mesaj gruplarınd­a büyük bir iştiyakla paylaşıldı.

Tedavüle sokanlar ne yaptıkları­nın farkındayd­ı ama bu iletiyle karşılaşan insanların çoğu tarihine bakmadan, bu yılki gazetelerl­e karşılaştı­rmadan, hatta internette arama bile yapmadan, ki yapsalardı ilk sırada konuyla alakalı yazımız çıkacaktı, şehvetle paylaştıla­r. Altına üstüne iğneleyici mesajlar yazdılar, kendilerin­ce dalga geçtiler, hatta hesap sormaya kalktılar.

İşte bu yüzden diyoruz, medya ve sosyal medya okuryazarl­ığı gereklidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye