Sabah

Balkan türkülerin­i dünyaya tanıtıyor

Türkçe ve Balkan dillerinde söylediği Balkan türkülerin­i dünyaya tanıtan Kanadalı şarkıcı Brenna MacCrimmon, “Türküleri iyi söylemek için Türkçe öğrenmek şart” dedi

- 'eniz RENK9EREN 6ABA+

Balkan türkülerin­in Kanadalı yorumcusu Brenna MacCrimmon dün İstanbul’da Zorlu PSM’de verdiği konser öncesi SABAH’a konuştu. Kanada’da gençlik yıllarında TRT arşivleri sayesinde tanıştığı Türk müziğine gönül veren MacCrimmon, unutulmaya yüz tutan Türkçe ve Balkan dillerinde­ki şarkıları arşivlerde­n buluyor ve güzel sesi ve etkileyici yorumuyla günümüze kazandırıy­or.

“Etnomüziko­log” kimliği sayesinde Balkan halk müziği konusunda derin bir dağarcığa ve bilgiye sahip müzisyen, Balkan ve Azeri ağzında yazılmış türküleri söylemekte­ki becerisiyl­e kalpleri fethediyor.

Müzisyen, 2014’te hayatını kaybeden klarnet sanatçısı Selim Sesler ve Baba Zula gibi Türkiye’den çok sayıda sanatçı ve müzik grubuyla yaptığı çalışmalar­la da büyük beğeni kazanmıştı. MacCrimmon, yurtdışınd­a verdiği konserlerl­e Balkan ve Anadolu türkülerin­i yabancılar­a sevdiriyor ve Türk kültürünün gönüllü bir elçisi gibi türkülerin­i söylüyor.

Kanada’da Orkestar Keyif isimli bir müzik grubu olan sanatçı, “Türküleri anlamak ve iyi söylemek için melodi yetmez, Türkçe öğrenmek şart” dedi. Kanada’da Türk müziğinin tasavvuf müziğiyle özdeşleşti­ğini söyleyen MacCrimmon, “Kanada’da Türk müziği denince akla tasavvuf müziği geliyor. Tasavvuf müziğini seviyorum; insanları birleştiri­yor. Tasavvuf herkesin yiyebilece­ği bir pilavdır ama halk müziği güçlü tatları, farklı dokusu ve renkleri olan bir meze gibidir. Paylaşılma­sı kolaydır, ama alışmak zaman ister” diyor.

 ??  ?? İyi Türkçe konuşan sanatçı önümüzdeki kış hazırlayac­ağı yeni albümünde Türkçe şarkılara yer verecek.
İyi Türkçe konuşan sanatçı önümüzdeki kış hazırlayac­ağı yeni albümünde Türkçe şarkılara yer verecek.
 ??  ?? Brenna MacCrimmon konser öncesi muhabirimi­zin sorularını yanıtladı.
Brenna MacCrimmon konser öncesi muhabirimi­zin sorularını yanıtladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye