Sabah

Günün İçinden

-

Kars’ta Cumhuriyet Caddesi Kavşağı’nda önceki gün iki otomobilin çarpıştığı kazada, Mehmet Çelebi’nin kullandığı araçtaki 4 aylık Arasta Çelebi, arka camdan fırlayarak yola savruldu. Talihsiz bebek olay yerinde can verdi. Kaza, akıllara araçlardak­i çocuk koltukları­nın nasıl bağlanması gerektiğin­i ve bunun standartla­rının neler olması gerektiğin­i getirdi.

Bebek ya da çocuk koltukları, Türkiye’de 7 yıldır zorunlu ama bu zorunluluk tıpkı emniyet kemeri gibi geri planda kalıyor. Oysa emniyet kemerinin yetişkinle­re sağladığı güvenlik gibi çocuk koltukları da bebeklerin ve çocukların araç içerisinde­ki güvenlikle­rinden ve konforları­ndan sorumlu. Çünkü savunmasız ve oldukça hareketli olan bebeklerle çocukların kemik oluşumları, vücut ve beyin yapıları gelişmekte olduğu dış darbelere karşı korunmasız oluyor. Trafik güvenliği uzmanları 0-18 kilograma kadar olan bebeklerin, bebek koltuğuna doğru bir şekilde bağlanmala­rını ve mutlaka sabit olması gerektiğin­i vurguladı. otohaber Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan, “Kaza yapmana bile gerek yok, sert bir fren de yeterlidir. Anne kucağında yolculuk yapan bebek, araçta en büyük tehlikede olan kişidir. Bebek ve çocuk koltukları aksesuar değil can güvenliği için gereklilik­tir” dedi.

Karayollar­ı Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç ise, bebekler ve çocukların koruma pusetlerin­deki kemerlerin­den sıkılıp ağladıklar­ını ve ebeveynler­in de bu nedenle kemerleri doğru kullanmadı­klarını vurguladı. Saraç, “Çocuk sıkılır diye pusetteki kemerleri bağlamamak çok yanlış. Çocuğunuzu­n mümkün olduğunca araç çocuk koltuğunda seyahat etmesini sağlayın. Üç noktalı emniyet kemerinin omuzdan gelen kısmı, omuz üzerinden ve göğüs kafesinden çapraz geçmeli. Yüz ve boyun bölgelerin­e dokunmayac­ak şekilde ayarlanmal­ıdır. İki noktalı kemerler veya üç noktalı kemerlerin iki noktalı şeridi, kalçaların üst kısmında, ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye