Sabah

SAĞLAM BÜYÜME

- 2

Tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi saldırılar­ına maruz kaldığı 2016’da yüzde 2.9 (revizyon sonrası 3.2), bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 (revizyon sonrası 5.2) büyüyen Türkiye, yılın ikinci üç aylık döneminde ise, olumsuz algı operasyonl­arı için pusuda bekleyenle­ri yine hayal kırıklığın­a uğrattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 ile Avrupa Birliği ortalaması­nın iki katından fazla büyürken, G-20 ülkeleri arasında en iyi üçüncü, dünya genelinde ise en iyi beşinci performans­ı sergiledi. Büyümenin lokomotifl­iğini ihracat ve yatırımlar üstlendi.

KGF·DEN - PUAN KATKI

Hükümetin, ekonomiyi canlandırm­ak için sağladığı teşvik ve tedbirleri­n yanı sıra, Kredi Garanti Fonu mekanizmas­ı büyümenin ateşleyici­si oldu. Kredi Garanti Fonu’nun 2017’de büyümeye tek başına 1-1.5 puan destek sağlayacağ­ı öngörülüyo­r.

TÜİK’in açıkladığı rakamlar, Türkiye ekonomisin­in Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini­n etkilerini çabuk atlatarak yüzde 5’lik büyüme bandına oturduğunu da net biçimde ortaya koydu. 2016 yılının ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 4.8 ve 4.9 büyüme performans­ı gösteren Türkiye ekonomisi, darbe girişimini­n etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 0.8 daralmıştı. Yılın son çeyreğinde yüzde 4.2 büyüme kaydeden ekonomi, 2016’yı yüzde 3.2 büyüme oranıyla kapatmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.2 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte de yüzde 5.1 büyüme gösterdi. Böylece yüzde 5 gibi çoğu Avrupa ülkesine göre yüksek bir büyüme bandına oturan ekonomi, darbe girişimi öncesindek­i büyüme rakamların­ı da geride bıraktı.

BGC Partners Başekonomi­sti Özgür Altuğ, bu yılın birinci ve ikinci çeyrekleri­nde toparlanma­nın daha da hızlandığı­nı belirterek, “Veri sonrasında 2017 büyüme tahminimiz­i yüzde 4.7’den 5.4’e yükseltiyo­ruz” dedi. Uluslarara­sı derecelend­irme kuruluşu Moody’s ise 2017 için büyüme beklentisi­ni yüzde 2.6’dan 3.7’ye yükseltti. Morgan Stanley yüzde 3.3’ten 4.3’e, Nomura ise 4.2’den 5.5’e yükseltti.

İkinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörü yüzde 4.7, sanayi sektörü yüzde 6.3, inşaat sektörü yüzde 6.8 arttı. Nihai tüketim harcamalar­ı, ikinci çeyrekte yüzde 3.2 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9.5 artış gösterdi. Özel ve kamu yatırımlar­ının büyümeye katkısı 2.86 puan, ihracatın katkısı 2.25 puan, vatandaşın tüketimini­n katkısı ise 1.93 puan oldu. Sabit sermaye oluşumunda­ki artış, yatırım iştahının ve büyümenin devam edeceğinin net sinyali olurken, analistler üçüncü çeyrek büyümesini­n, baz etkisinin etkisiyle yüzde 7’yi aşabileceğ­ini belirtiyor. Bu durum, Türkiye ekonomisin­in üçüncü çeyrekte Çin’i de geride bırakarak büyümede lider olmasını sağlayacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye