Sabah

Bizde de metal yorgunluğu var

- Seref oguz#sabaK com tr

İkinci çeyrekte 1’lik sağlam büyümesiyl­e Türkiye, pek çok alanda fark oluşturmay­a başladı. Dubai’deki &ityscape *lobal 1 Fuarı’nda gayrimenku­lün büyük aktörleriy­le, “sürdürüleb­ilir yüksek büyüme” üzerinden sektörün geleceğini konuşuyoru­z.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya “yaptık, daha iyisini yapabiliri­z” diye başlıyor ve ilave ediyor: “Bizde de metal yorgunluğu var.” Cumhurbaşk­anı 5ecep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti için teşhisinde­n yola çıkarak, inşaat sektörünün, Türkiye’de ve dünyada yeniden atılıma geçmesi için bu “metal yorgunluğu­nun giderilmes­i gerektiğin­i” söylüyor.

Peki, nasıl? “gncelikle...” diyor Çetinsaya “bürokrasid­eki yorgunluk, bizi de yoruyor, yavaşlatıy­or. Bankaların yüksek faizleri tüm sektörü yoruyor, yavaşlatıy­or, .'9ªdeki zamana endeksli oynaklık bizi yoruyor, yavaşlatıy­or.”

Bütün bunlar sektörün sorunu, “kendi sorumluluk alanının dışına ötelemesid­ir” diye itiraz ediyorum: “Çuvaldız tamam da iğneyi kendimize batırırsak?” Çetinsaya’nın vurgusu, yeni nesile ve yeniliğe dair oluyor: “Bizden sonraki nesle daha fazla yetki vermeliyiz. Ben Kayseri’den çıkıp bu kadarını yaptım ama çocuklarım­ız yabancı dil bilen, dışarıyı tanıyan ve bizden daha güncel vizyona sahip gençler... Onları hızla karar süreçlerin­in tepesine taşımalıyı­z.”

ülkeden 1 firmanın katıldığı &ityscape *lobal’de 14 Türk şirketiyle ikinci sıradayız. İstexpo Genel Müdürü ve fuarın organizatö­rlerinden İsmail Sezen “Dijitalleş­me fuarları öldürecek deniyordu, öldüremedi. hstelik mütekabili­yet yasası ile Türkiye bu alanda hâlâ en büyük aktörler arasında” diyor ve ekliyor: “Daha iyisini yapabilmek için, mental yorgunluğu atmamız gerek.”

Mental yorgunluk, zihnen eldekiyle yetinmek ve sorunların parçası olmaktır. Bunu aşmak ise bizim elimizde... Nitekim sağlam yüksek büyümeyi dünyaya kabul ettiren Türkiye’nin, sadece iktidar partisinde değil, tüm sektörlerd­e “metal yorgunluğu­nu” giderip mental atılıma geçmesi halinde, çift haneli büyüme rakamları, pekâlâ mümkün olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye