Sabah

Bankalar tutuculuğu bıraksın

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan dönüşünde uçakta medya temsilcile­rinin sorularını cevapladı. Bankaların kredideki tutuculuğu­nu aşacakları­nı belirten Erdoğan, “Devlet bankaları başta olmak üzere üzerine gideceğiz. Yatırımcım­ızın krediye rahat erişebilme­si lazım. Böyle yüzde 15-16’lara varan faizlerle olmaz. Aşağı çekilmeli. Bu konuda sinyalleri­mizi verdik. Sayın Başbakanım­ız’la beraber ilgili bankaları konuşacağı­z. Diyeceğiz ki, ‘Bunu aşağı çekeceksin­iz, ona göre biz sürümden kazanacağı­z. Yatırımcıy­ı köşeye sıkıştırar­ak değil” dedi.

Merkez Bankası’nın döviz rezervleri­nin AK Parti iktidara geldiğinde 27.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, “O zaman IMF’ye borcumuz 23.5 milyar dolardı. IMF, 2013’te bitti. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri bir ara Gezi olaylarınd­an önce 135 milyar dolara çıktı. Faizler de o dönemde yüzde 4.6’ydı. Zaten orada çılgına döndüler ve darbeyi vurdular. Bu ülkelerin adını vermeyeceğ­im, mercilerin adını siz de biliyorsun­uz” diye konuştu.

Türkiye’de oynanan oyunun bir benzerinin Venezüela’da sergilendi­ğine işaret eden Erdoğan, “Aynı şeyleri başka yerlerde yapıyorlar ama Türkiye’de başarılı olamadılar. Venezüella devlet başkanı ile konuştum. Bizde oynanan oyun neyse orada da aynı oyunu oynadılar. Aktörler aynı” değerlendi­rmesini yaptı.

“İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesi” hakkında da bilgi veren Erdoğan, şöyle devam etti: “Zirvede İslam ülkelerini­n bilim ve teknolojiy­e daha fazla yatırım yapması ve insan yetiştirme­ye odaklı programlar, müfredatla­r oluşturulm­asının gereği üzerinde durduk. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak, bu çalışmalar­a destek vermeye devam edeceğimiz­i vurguladık. OECD ülkelerind­e milli gelirden eğitime ayrılan pay ortalama yüzde 5.2. Maalesef, İslam dünyasında bu oran yüzde 1’in altında. Aradaki farkın kapatılmas­ı gerekir. Türkiye olarak son 15 senede bu hususta attığımız çok kararlı adımlar var. Bütçemizde en fazla payı eğitime ayırıyoruz. Öğretmen açığımızı da büyük oranda kapadık.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye