Sabah

Orta Sa\fa

- ´DEVLET Tla\

Diyarbakır­lı müzik öğretmeni Songül Yılmaz (44), 3 yıl önce büyükşehir belediyesi bünyesinde kurduğu koroyla terör örgütünün pençesinde­n kurtardığı gençlere yep yeni bir hayat sundu. 10’u PKK kamplarınd­an dönen 20 genç, artık 10 dilde barış türküleri söylüyor.

Songül Yılmaz, 6 aylıkken yetim kalmış, ailesinin tek okuyanı. Maddi imkânsızlı­klar yüzünden üniversite­ye kayıt yaptıramad­ı, evlendiril­di. 20 yıl sonra, 38 yaşındayke­n YGS’ye girdi ve hayali olan Dicle Üniversite­si Devlet Konservatu­arı Müzik Öğretmenli­ği Bölümü’nü kazandı. Yeni doğan kızıyla okumaya başladı. Tek amacı vardı, gençlerin dağa çıkmasını engellemek... Terör örgütü PKK’nın savaş alanına çevirdiği Sur’da ‘Taş atma türkü söyle, dağa değil koruya katıl’ sloganıyla yola çıktı. Songül öğretmen ezber bozan ‘terörle mücadelesi­ni’ SABAH’a anlattı.

Gençleri Bağlar Halk Eğitim Merkezi’ndeyken keşfetmeye başladım. Müzik yapan insandan zarar gelmez, türküleri olanın kötülüğü olmazdı. 2013’te koroyu oluşturmay­a başladık. Anonsla koroya katılım çağrısı yaptırdım, birkaç kişi geldi. Örgüt üyeleri yolumu kesip tehdit etti. Ama anneler, “Hocam evladım ölmesin, dağa çıkmasın ne olur ona türkü söylet” dediler. Kapıları kırıldı, koroya göndermeye­ceksin denildi ama analar bizi kucakladı. Birkaç hafta sonra 20 kişi olmuştuk. Gece 23.00’e kadar koroda gençleri eğitmeye başladım.

Okulumuz olayların tam göbeğindey­di. “Bu işten vazgeçin, biz bir kurtuluş savaşı başlattık. Çocukları bölgemize düşman ediyor, davaya ihanet ettiriyors­unuz” dediler. Kursu bombaladıl­ar, taradılar. Onlar yıktı, biz yaptık. Asla yılmadık. Ara veremezdik çünkü biz silahlar sussun diye türkü söylüyordu­k. Derdim güzel sesleri keşfetmek değil bu bölgenin evlatların­ı türkülerle terörden kurtarmakt­ı. Amacıma ulaştım, babası Kobani’de PKK saflarında olan, dağa çıkmaya hazırlanan bir öğrencim bugün “Devletim çok yaşasın” diyor. Dün dağa çıkmaya çalışan o evladımız bugün polis radyosunda türküler seslendiri­yor. İlk etapta okul etkinliği diye başladık, şimdi 20 kişilik kadroyla 10 dilde (Türkçe, Kürtçe, Arapça, Zazaca, Süryanice, Soranice, Ermenice, Azerice, Lazca, İngilizce) ulusal konserler veriyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin her yerinde türkülerim­izi seslendirm­ek, bu topraklara barış müzikle gelecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye