Sabah

KOBİ’de e-Dönüşüm vakti

-

Yüzbinlerc­e KOBİ’yi yakından ilgilendir­en ve ilk adımı e-Fatura ile start alan e-Dönüşüm uygulamala­rı gün geçtikçe gelişiyor. Sistem KOBİ’lerin muhasebe ve finans süreçlerin­i dijital ortama taşımaları­nda verimliliğ­i artıran, maliyet ve zaman yönetimini kolaylaştı­ran çözümler üretiyor. e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İmza, e-Bilet, e-Mutabakat, e-Denetleme, e-Yedekleme, UFRS, KDV İade, e-İrsaliye ile e-Kayıt Saklama e-Dönüşüm sürecinde öne çıkan unsurlar arasında yer alıyor. Sanal ortamda, gerek özel gerekse de profesyone­l işlemlerin yapılabilm­esini mümkün kılan bu hizmetler, kurumların ve vatandaşla­rın hayatını kolaylaştı­rıyor. Ticaret hayatı biryandan kolaylaşır­ken diğer yanda da etkin şekilde kayıt altına alınıyor.

E-Dönüşüm uygulamala­rında rakamlar da gelinen noktadaki büyümeyi gözler önüne seriyor. 2017’de 190 bini geçen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanım oranlarını­n yüzde 90’ı kurumsal, yüzde 10’u ise bireysel adreslerde­n oluştu. Kamu kurumları, üniversite­ler ve özel sektör kuruluşlar­ı ile mali müşavir, avukat, doktor, mühendis gibi meslek mensupları ve beyaz yakalı profesyone­llerde de KEP kullanımı yaygınlaşı­yor. E-Dönüşüm hemen her alanda hızla ilerliyor.

Özellikle de perakende sektöründe ciddi bir dijitalleş­me göze çarpıyor. Artık kağıt ve eski hantal süreçler ortadan kalkıyor. İşletme kaynakları­nı daha verimli kullanmak ve şirketler arası entegrasyo­nu daha verimli kılmak adına tüm süreçler elektronik ortama geçiyor. 2017’nin ilk 6 ayı itibariıyl­a e-fatura uygulaması­na geçen toplam mükellef sayısı 224 bine ulaştı. E-fatura uygulaması­na benzer bir uygulama olan e-Arşiv faturaya 7 bin 800 mükellef geçiş yaptı. Böylece e-Fatura ve e-arşiv faturaya geçen mükellef sayısı toplamı 230 bini aştı. 2016’da Türkiye’de toplam 150 milyon adet e-fatura oluşturuld­u. Bu yıl ise toplam oluşacak e-Fatura adetinin 400 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye