Sabah

Orta Sa\Ia

-

kullandığı ByLock'u programı Yurtlar haberleşme Kredi kripto ve FETÖ’NÜN edilen iddianame KHK ile ihraç hakkında gerekçesiy­le Z.S. yardımcısı kez (KYK) müfettiş ByLock'a 17 bin 839 Kurumu'nda Z.S.'nin 4 ayda gitmeden teftişe hazırlandı. yurtları Şüphelinin kaydedildi. de belirtildi. haber verdiği giriş yaptığı üyelerine telefonu örgüt kullandığı ByLock'tan sonrası önce darbe girişimi Ağustos 2014'ten 15 Temmuz Z.S.'nin 11 belirlenen BTK'den alınan değiştirdi­ği anlaşıldı. kullandığı 11 Ağustos itibaren ByLock göre de Z.S., verilerine ayda 17 bin internet trafik arasında, 4 Aralık 2014 en 2014 ile 08 Z.S.'nin giriş yaptı. 839 kez ByLock'a biri olduğu kişilerden giren çok ByLock'a belirlendi.

Darbe girişimi ile darbenin 1 numaralı sanığı teröristba­şı Fetullah Gülen arasındaki bağlantıyı ortaya koyan belge, bu kez ABD'den geldi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, darbenin kilit ismi tutuklu FETÖ imamı Kemal Batmaz'ın, Pensilvany­a ve Gülen'le ilişkisini ortaya koyan resmi yazıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na ulaştırdı. Belgeye göre Ocak 2016'da ABD'ye girerken şüphe darbenin genellikle üzerine sorguya alınan Batmaz, “Pensilvany­a'da Fetullah Gülen'in yanında kalacağını” söyledi. DARBENİN KRİTİK 5’LİSİ... İçişleri Bakanlığı'nın, ABD'den bilgi paylaşımı kapsamında talep ettiği bazı kayıtlar Ankara'ya ulaştı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, halen Akıncı davasında yargılanan Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş'in ABD seyahatler­inin gün gün dökümünü, adres beyanların­ı ve telefon bilgilerin­i verdi. 15 Temmuz'un sivil imamları arasında hassas öneme sahip olan Kemal Batmaz, 8 Şubat 2008'den itibaren sıkça ABD'ye gitti. 12 Temmuz 2016'da New York'tan ayrılarak 13 Temmuz'da İstanbul'a uçtu. Genelde New York, Virginia ve Miami'de adresler veren Batmaz, bilhassa New York, Newark, Baltimore, Washington hattında seyahat etti. Zaman zaman Londra, Frankfurt, Brüksel ve Münih'i aktarma için kullandı. 7 BİN DOLARLA GİRDİ Batmaz, 1 Ocak 2016'da ABD'ye girerken, gümrüklü alandaki resmi görevli kendisinde­n şüphelendi. Batmaz'ı pasaport kontrolünd­e mülakata alan Amerikalı görevliler, bugün için çok önemli hale gelen bir beyanı da kayda geçirdi. 7 bin dolarla

ANKARA MİT'ten ile Başsavcılı­ğı'nca, 45 kişi mahrem edilen 18 yakalanmas­ı ihraç edilen kişinin operasyonl­arda, tespit 63 daha önce oldukları bulunduğu gözaltına ildeki bağlantılı aralarında basıldı. edilen Soruşturma 8 14 kişi Bürosu da tespit bağlantısı imamın düğmeye kullandığı Suçları ile için İşlenen FETÖ altına ByLock Karşı kapsamında mercek kısmının Düzene personeli bir Anayasal soruşturma 45 MİT edildi. tespit alındı. yürütülen edilen kullandığı ihraç tarafından meslekten ByLock katıldıkla­rı 21'inin nedeniyle toplantıla­rına olduğu Şüpheliler­den BASKIN örgüt bağlantılı İstanbul, şüpheliler­in EŞZAMANLI merkezli, şüphelinin 8 İLDE ifadelerin­den, Ankara olan 45 eşzamanlı ilde personeli tanık edildi. 8 ayrı Gizli MİT aldığı ve eski tespit listesi yer belirlendi imamın aralarında da mahrem Ankara'da Diyarbakır'ın 18 basıldı. ve İzmir düğmeye adrese 31 ayrı olarak ise illerde gözaltına diğer şüpheli şüpheliler­in 32, 14 girildi. Diğer ederken, alındı. devam ettiği aranmasına ise firar kısmının bir çıktı. ortaya alındı. firari olan kara kutusu New York adresleri Adil 1 Öksüz’ün -ersey’de ve New etti. beyan ABD'ye giriş yapan Kemal Batmaz, ilk olarak “169 Clinton Ave Newark, NJ” adresindek­i Riviera Oteli'nde kalacağı beyanında bulundu. Ardından kendisini karşılayan ve ilgilenen 2 arkadaşını­n da ismini verdi.

Kemal Batmaz, arkadaşı Yavuz U.'nun kendisini Pensilvany­a'ya Fetullah Gülen'in evine götüreceği­ni itiraf etti. Bu kayıtların kısa süre önce Ankara'ya ulaşması sonrası 15 Temmuz ile FETÖ arasındaki bağ bir kez daha deşifre edilirken FETÖ'cü kimliğini örtmeye çalışan Batmaz'ın gerçek yüzü de deşifre oldu. Darbe ile FETÖ ilişkisine dair ip uçlarının darbe girişimind­en 7 ay önce ABD kayıtların­a girmesi de dikkat çekici bir diğer detay. BELGESEL ÇEKENLERİN ABD KAYITLARI

Darbe gecesi Akıncı Üssü'nde oldukları kesinleşen Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş de sık ABD seyahatler­i ile dikkati çekti. Bu isimlerden, FETÖ'nün jandarma teşkilatın­daki baş organizatö­rü olduğu belirtilen Oruç, Kazan'a belgesel çekmeye geldiğini, Harun Biniş ise arsa baktığını iddia etmişti. Hakan Çiçek ise New York, Newark, Baltimore, Oruç New York, Biniş ise New York, Newark, Washington uçuşlarını sıkça yapmış görünüyor. Bu hatların tamamınan Pensilvany­a'ya en kolay ulaşım noktaları olduğuna dikkat çekiliyor.

ABD'den gelen bilgi, pasaport ile vize kayıtların­a dayandığı ve de havaalanı giriş-çıkışları ile teyit edildiği için Kemal Batmaz'ın isim benzerliği iddiasını da ortadan kaldırıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye