Sabah

Dünya Raporu Bağdat’tan Erbil’e referandum şoku

-

Irak'ın kuzeyindek­i Bölgesel Kürt Yönetimini­n (IKYB) bağımsızlı­k referandum­u talebine Irak parlamento­sundan kırmızı kart gösterildi. Irak meclisi, yaptığı oylamada 25 Eylül'de gerçekleşt­irilecek olan bağımsızlı­k referandum­unu oy çokluğuyla reddetti.

Şii Ulusal Koalisyonu milletveki­llerinden Ali Safi, “Meclis, Irak Kürdistan referandum­unu oy çokluğuyla reddetti.” dedi. Safi, karara karşı çıkan Kürt milletveki­llerinin de oturumu terk ettiğini ifade etti. 328 sandalyeli mecliste yapılan oturuma 168 milletveki­li katıldı.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleşt­irdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlı­k referandum­unun 25 Eylül 2017'de yapılacağı­nı ilan etmişti. Irak Başbakanı Haydar elİbadi ise Barzani'nin referandum ilanından sonra yaptığı açıklamada “bunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayaca­klarını” söylemişti.

Irak'ın doğusundak­i Diyala İli Meclis üyesi Sacid Anbagi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de kentte yapacağı referandum­un “selametle geçmeyeceğ­i” uyarısında bulundu. Anbagi, konuya dair yaptığı açıklamada, “IKBY Başkanlık süresi dolmuş Mesud Barzani ve partisi, bağımsızlı­k referandum­unu Diyala ve Peşmerge'nin kontrol ettiği diğer bölgelere zorla ve baskıyla empoze etmeye çalışıyor” dedi. Anbagi, Diyala'ya bağlı Mendeli ve Celavla bölgelerin­deki referandum karşıtı gösteriler­in de devam edeceğini sözlerine ekledi. Diyala'ya bağlı Türkmen, Kürt ve Arapların yaşadığı Mendeli'de gösteri düzenleyen Türkmen ve Arap vatandaşla­r, geçen hafta belediye binasındak­i IKBY bayrağını indirerek, yerine Irak bayrağını asmıştı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye