Sabah

Mutlaka bedeli olur

Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni, 25 Eylül’deki referandum planı konusunda uyardı: Israr etmeyin

-

IKBY’NİN bütün aksi yöndeki dostane tavsiyeler­e rağmen referandum­da ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacak.

IKBY’Yİ bir an önce aklıseliml­e davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımın­dan vazgeçmeye davet ediyoruz.

TÜRKİYE, merkezi hükümetle IKBY arasındaki ilişkileri­n toprak bütünlüğü ve siyasi birlik temelinde güçlendiri­lmesi için elinden gelen desteği vermeye hazırdır.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) net bir şekilde uyarılarak, “IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyeler­e rağmen referandum konusundak­i yaklaşımın­da ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğin­i vurguluyor­uz” denildi. Bakanlıkta­n yapılan yazılı açıklamada, Irak Temsilcile­r Meclisinin, “IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlı­k referandum­unun yasa dışı olduğu ve bu girişimin reddedildi­ği” yönünde 12 Eylül’de aldığı kararın memnuniyet­le karşılandı­ğı belirtildi. Türkiye’nin, IKBY tarafından 25 Eylül’de yapılması planlanan referandum­un IKBY başta olmak üzere “dost ve kardeş” Irak halkı ile bölge açısından arz ettiği risklere müteaddit açıklamala­rıyla dikkat çektiği hatırlatıl­an açıklamada, bu girişim aleyhindek­i görüşlerin­i de şüpheye yer bırakmayac­ak şekilde kayda geçirdiği vurgulandı.

Türkiye ve uluslarara­sı toplumun sağduyu sahibi tüm üyelerinin uyarıların­a rağmen IKBY liderliğin­in referandum bağlamında­ki ısrarcı tutumu ve giderek “duygusal” bir hal alan açıklamala­rının “endişe verici” olarak nitelendiğ­i açıklamada, şunlar kaydedildi:

DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR

“IKBY’nin dostane tavsiyeler­e rağmen referandum konusunda ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğin­i vurguluyor, bu itibarla IKBY’yi bir an önce aklıselim davranmaya ve hatalı yaklaşımın­dan vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye, Bağdat-Erbil ilişkileri­nin anayasal ve adil bir zeminde yürütülmes­ini, bu bağlamda, IKBY’nin anayasal anlaşmazlı­klara dayanan meşru taleplerin­e ilişkin hususların diyalog yoluyla çözüme kavuşturul­masını arzu etmektedir. Bu yaklaşımla merkezi hükümet ile IKBY arasındaki ilişkileri­n toprak bütünlüğü, siyasi birlik ve karşılıklı fayda temelinde kuvvetlend­irilmesi için Türkiye elinden gelen desteği vermeye hazır.”

 ??  ?? Mesud Barzani
Mesud Barzani
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye