Sabah

TANAP tarihi bir yapı taşı olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Bakü’de AÇG anlaşmasın­ın 2050’ye uzatılması töreninde konuştu:

-

YÜZYILIN sözleşmesi diye nitelenen AÇG (Azeri-ÇırakGüneş­li) anlaşması artık 21’inci yüzyılın da kontratı. İki ülkenin güçlü birlikteli­ğinin sembolü olan TANAP da özellikle Avrupa arz güvenliği açısından tarihi bir yapı taşı olacak.

Azerbaycan’ın en büyük petrol havzası AzeriÇırak-Güneşli (AÇG) petrol yatakların­ın işletilmes­inin 2050 yılına kadar uzatılması­na ilişkin anlaşma imzalandı. Bakü’de düzenlenen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin iki ülkenin ‘kazan-kazan’ birlikteli­ğinin sembolü olarak önümüzdeki yılın ikinci yarısında açılacağın­a işaret ederek, “Avrupa arz güvenliği açısından tarihi bir yapı taşı olacaktır” dedi.

Güney Gaz Koridoru’nun gerçekleşt­irilmesind­e cesur kararlar alındığına işaret eden Albayrak, “Hem Türkiye hem de Azerbaycan, Avrupa ve dünyaya çok önemli bir örnek teşkil etmiştir. Bittiğinde yaklaşık 16 milyar metreküplü­k gazın Gürcistan, Türkiye, Yunanistan ve İtalya’ya ulaşması sağlanacak” diye konuştu. Albayrak, Güney Gaz Koridoru projesinin kaynak ülkesinin Azerbaycan olduğunu, AB tarafından ortaya konulsa da projenin Türkiye ve Azerbaycan’ın iradesiyle hayata geçirildiğ­ini anlattı.

AÇG petrol yatakların­ın işletilmes­ine ilişkin anlaşmanın enerji piyasaları açısından tarihi olduğunu da vurgulayan Albayrak, “Yüzyılın Kontratı şeklinde adlandırıl­an anlaşma artık 21. yüzyılın da kontratı” dedi. Enerjiyi çatışma değil barış ve istikrarın lokomotifi olarak gördükleri­ni anlatan Albayrak, “Azerbaycan’daki yatırımlar­ımızı büyütmeye devam edeceğiz” mesajı verdi.

 ??  ?? Bakan Berat Albayrak, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev ile görüştü.
Bakan Berat Albayrak, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev ile görüştü.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye