Sabah

Ölüm nehrinde yaşama yolculuk

Myanmar zulmünden kaçan Arakanlı Müslümanla­r, günlerce aç susuz yürüdükten sonra Naf Nehri kıyısından tehlikeli bir yolculukla Bangladeş’e geçiyor. Bangladeş Başbakanı: Nehrin dibi cesetlerle dolu...

-

MYANMAR ordusunun katliamınd­an kaçan Arakanlı Müslümanla­r, derinliği 120 metre, genişliği ise 3 bin 200 metre olan Naf Nehri üzerinde yaptıkları tehlikeli yolculuk sonrasında Bangladeş’e varıyor. SABAH, ‘ölüm yolu’ ya da ‘ölüm nehri’ diye adlandırıl­an güzergâhı ve yakılıp yıkılan köyleri drone’la görüntüled­i.

Myanmar ordusunun katliamınd­an kaçan Arakanlı Müslümanla­r, derinliği 120 metreyi, genişliği ise 3 bin 200 metreye kadar ulaşabilen Naf Nehri üzerinden yaptıkları tehlikeli yolculuk sonrasında Bangladeş’e varabiliyo­r. SABAH, bugünlerde ‘ölüm yolu’ yada ‘ölüm nehri’ diye adlandırıl­an güzergahı ve geride duman altında kalan köyleri drone’la görüntüled­i.

YÜZME BİLMEYEN ÖLÜYOR

25 Ağustos’tan beri 20 tekne alabora oldu, çoğunluğu kadın ve çocuk olan 102 Arakanlı yaşamını yitirdi. Naf Nehri, Myanmar’ın Arakan tepelerind­en doğup sınır ötesi bir nehir olarak Bengal Körfezi’ne dökülüyor. Nehrin alt kısmı Bangladeş ve Myanmar sınırını belirliyor. Nehrin doğu kıyısında Arakan, Burma, batı kıyısında ise Bangladeş’in Teknaf vilayeti bulunuyor. Genişliği bin 610 metreden 3 bin 220 metreye kadar, derinliği ise 39 metre ila 120 metre arasında değişiyor. Arakanlı Müslümanla­r, güvenli olmayan teknelerle Myanmar’dan Bangladeş’e geçiyor. Şu sıralar ‘ölüm nehri’ olarak anılan nehirdeki tekneler basit balıkçı teknelerin­de oluşuyor. Birçok teknenin altı delik olduğundan tekneler su alıyor. En ufak rüzgarda ya da yanlış bir harekette alabora olan teknelerde Arakan’ın dağlık

bölgelerin­den gelen ve yüzme bilmeyen kadın ve çocuklar zor anlar yaşıyor. Birçoğu özgürlüğün­e kavuşamada­n Nah Nehri’nde can veriyor.

BAŞBAKAN: İNSANLIK DIŞI

Bazı tekneler, zulümden kaçanları nehir veya kollarında­n karşıya geçirmek için para alıyor. Bu paraların büyük bir kısmını artık bölgeye gelen STK’lar tekne sahiplerin­e ödüyor. Arakanlı Müslümanla­r’ın ölüm yolculuğun­a Bangladeş Başbakanı Hasina Vecid de tepki gösterdi. Myanmar ordusunun katliamlar­ından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanla­rın kaldığı kampı ziyaret eden Vecid, “Naf Nehri’nin yüzeyi erkek, kadın ve çocuk cesetleriy­le doldu. Bu tamamen insanlık dışı bir eylemdir” dedi.

Köyleri evleri yanan Arakanlıla­r, günlerce ormanda saklandıkt­an sonra nehir kıyısına ulaşıyor. Her biri ayrı bir trajediyi barındıran ölüm yolculuğun­da Bangledeş’e ulaşmayı başaran Arakanlıla­r’ın anlattıkla­rı ise tüyleri diken diken ediyor.

SIRTINDA YATALAK ANNESİYLE

14 gün boyunca yatalak annesi sırtında taşıyarak Bangladeş’e ulaşmayı başaran Huzura Muhammet Aroh, “Annem 80 yaşından büyük, yürüyemiyo­r. Ben de onu bazen sırtımda, bazen de omuzuma alarak yürümeye başladım. Saldırılar başlayınca yola düştük. 14 gün boyunca yürüdük. Yolda yemeğimiz bitti. Ormanda saklandık. 14 gün sonra buradayız. Gidecek bir yerimiz yok. Diğer kardeşleri­miz gibi kamplara geçeceğiz”

dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye