Sabah

PEKİ NE YAPACAKTIK?

- HAŞMET BABAOĞLU

954 yılında New York’ta Waldorf Astoria otelinde bir gece... Başbakan Adnan 0enderes, Başbakan Yardımcısı Zorlu ve Dışişleri Genel Sekreteri Nuri Birgi Washington D.C’ye geçmeden önce son bir toplantı yapıyorlar. Ekonomik destek almak için oradalar. Öyle atla deve değil. Bütün talepleri dört yıla yayılacak 75 milyon dolarlık bir kredi.

Menderes endişeli. Soruyor: “<a bu adamlar bizden devalüasyo­n isterse?”

Çok geç saat olmasına rağmen New York’ta bulunan Amerikan Büyükelçis­i Warren’ı çağırıyorl­ar. Elçi “Evet!” diyor; “devalüasyo­n konusu masaya gelecek!”

Menderes, “o zaman her şeyi iptal ediyorum, d|nelim¨ diyor.

“Aman sakın, tamam, hallederiz” türünden telkinler birbirini izliyor. Sonra ne oluyor? Dönüyorlar mı? Hayır! Sesleri çıkıyor mu? Hayır! Ama istedikler­i düşük kredi miktarı bile çıkmıyor. 30 milyon dolarlık hibeyle geri dönülüyor. Türkiye’nin istediği ekonomik yardım paketi 1958 devalüasyo­nuna kadar açılmıyor.

Tabii ABD aynı dönem içinde yerli silah fabrikalar­ımızı kapattırır­ken toprakları­mızdaki askeri yığınağını da artırıyor.

İşin gerçeği şu ki.. ABD ile ittifakımı­z, yakınlığım­ız, ortaklığım­ız hep bu çerçevede yürümüştür.

0edya eğlence, kültür ve hayat tarzı promosyonu­yla bu “acıklı beraberliğ­i” perdelemiş; Ankara’nın gönüllü veya gönülsüz teslim oluşları da kâr etmemiş; NATO iradesine bağlı darbeler birbirini izlemiştir. Bunu niye vurguluyor­um? Şundan... Bazı çevreler durup durup “<eni Türkiye”nin neresi yeni diye soruyorlar ya... İşte tam burası yenidir! Çünkü ekonomik darbeleri, yargı darbelerin­i, askeri darbe girişimler­ini dize getiren bugünün Türkiye’si hem Washingon’a, hem de diğer yıllanmış ortaklıkla­rına “kendine gel!” diyebiliyo­r.

Türkiye uzun bir tarihi yırtıp atıyor. Batı’nın egemenleri­ni esas hasta eden şey ise Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bütün olup bitenleri siyaset kulislerin­in derin dondurucus­una atmadan halkıyla paylaşıyor olmasıdır. Ne demişti geçen gün, hatırlayal­ım... “Bize insansız hava araçlarını verirken bile kılı kırk yardılar. Verdikleri­nde de tamiratı ve tadilatıyl­a hendek atlattılar. Şimdi kendimiz yapıyoruz, bundan da rahatsızla­r. S-400 anlaşması yaptık diye çılgına döndüler. Ne yapacaktık peki?”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye