Sabah

EKŞİMİK GEMİSİ

- ENGİN ARDIÇ

Kemal Bey bir aralar “bana dört yıl verin, size memleket nasıl yönetilir göstereyim” diye zırvalardı. Ayrıntı yoktu, sen hele bir oyunu ver önce...

Şimdi de “bana dört yıl verin, terörü bitireyim” diye tutturdu.

Gerçi Tayyip Erdoğan “lafla peynir gemisi yürümez” diyerek tartışmayı bitirdi ama biz bitirmeyel­im.

Ciddiye alınacak bir yanı yok ama avukat ağzıyla söylersek “bir an için” bu konuda Kemal Bey’i ciddiye alalım.

Bu babayiğit terörü nasıl bitirecekt­ir?

Dikkat ederseniz DAEŞ, DEAŞ, IŞİD, ISIS falan da demiyor, kastettiği PKK terörüdür. Bunun “savaşarak” değil ancak “mecliste” mümkün olacağını da söylüyor.

Yani iktidara gelirse önce PKK’ya karşı yapılan operasyonl­arı durduracak. Türk ordusu silahları depo çavuşuna teslim edecek.

PKK’nın nefes almasını, kendini toplamasın­ı, hatta eski mevzilerin­e yani birçok güneydoğu kasabasınd­a evvelce tutmuş olduğu mevzilere (hendekler, barınaklar, gizli geçitler, bombalı tuzaklar vb.) yeniden kavuşmasın­ı sağlayacak...

Vermiş olduğumuz şehitleri bir anda “Niyazi” edecek... Sonra ne yapacak? Bu işi AKP ve MHP’yle çözemeyece­ğine göre (Meral Hanım’ın adı belirsiz partisi mecliste olmayabili­r), HDP ile pazarlığa oturacak. Bu da “taviz” demektir. Kemal Bey ne gibi tavizler verecek? Bazı bölgeleri PKK’ya mı terkedecek, sus payı olarak?

Kuzey Irak’ta referandum yapılmasın­ı, yani bağımsız bir Kuzey Irak Kürt Devleti kurulmasın­ı kabul, hatta teşvik mi edecek? En azından buna sesini mi çıkarmayac­ak?

Yoksa PYD midir PYG midir ne haltsa, bu hareketin Kuzey Suriye koluna mı sıcak bakacak? (Hani Esad’la anlaşacakt­ı?)

Yoksa yoksa, Kemal Bey’dir bu, kendisinde­n umulur, ayrılıkçı Kürtler’in “aman ne güzel, Kemalistle­r iktidara geldi, en iyisi biz susup oturalım” diye kendilikle­rinden “nedamet getirmeler­ini” mi bekleyecek?

Yoksa “daha radikal” tavizler mi düşünüyor?

Hani yeni bir anayasayla eski sisteme geri dönmek, bu arada “federasyon” falan gibi yenilikler? Özerklik? Bağımsızlı­k?

Başka nasıl çözülür bu mesele “sadece” mecliste, nasıl? Söylemiyor. Söyleyemiy­or. Sallıyor. Her konuda yaptığı gibi. Aslında, hiçbir şeyi çözemeyece­ğini, çünkü bunun için önce seçimi kazanması gerektiğin­i biliyor, birkaç belediye hariç hiçbir seçimi kazanamaya­cağını da...

Ama bu arada “birşeyler söylemesi” de gerekiyor tabii. O da öyle yapıyor işte. Çok üstüne giderseniz, “iktidar kopya çekmesin diye ayrıntılar­ını açıklamıyo­rum” da diyebilir ha!

earGiF#saEaK FRm tr 606 EA5 \a] ·\e gönGer 7L 0+ 0E6A- IaFeERRk FRm enginarGiF

 ??  ??
 ??  ?? Engin A5',Ç
Engin A5',Ç
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye