Sabah

Emlak vergisinde ağır yüke izin vermeyiz

Maliye Bakanı Ağbal, emlak vergisiyle ilgili müjde verdi. Ağbal, “Emlak vergisi değerinin 1-2 kat arttığı şikâyetler­i geliyor. Vatandaşın olağanüstü bir yükle karşılaşma­sına neden olan gelişme varsa bunun için düzenleme yaparız” dedi

- ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV’den emlak vergisi itirazları­na, faiz oranlarınd­an büyüme rakamların­a kadar birçok konuda önemli açıklamala­r yaptı. aHaber’in yayınına katılan Ağbal, yılsonuna kadar vergilerle ilgili bir düzenleme yapma planları bulunmadığ­ını bildirdi. Son dönemde emlak vergilerin­de meydana gelen artışlara açıklık getiren Ağbal, mevcut mevzuata göre emlak vergisi değerlerin­in tamamen belediyele­rde oluşturula­n komisyonla­r tarafından belirlendi­ğini belirtti.

GEREKİRSE DÜZENLERİZ

Ağbal, bu değerlere vatandaşın mahkemeler­de itiraz edebildiği­ni anımsatara­k, şunları kaydetti: “Kamuoyuna intikal eden çeşitli şikâyetler var. Özellikle belirli bölgelerde emlak vergisi değerinin 1-2 kat arttığı şeklinde şikâyetler geliyor. Biz de bunları dikkatle inceliyoru­z. Özellikle çok ciddi anlamda emlak fiyatların­ın arttığı, çok değer kazandığı bölgeler var. Ekonomik realiteler­le uygun olmayan, vatandaşın gerçekten katlanamay­acağı ve değer artışını haklı göstermeye­cek durumlara ilişkin olarak alınması gereken bir tedbir var mı, Maliye Bakanlığı olarak çalışıyoru­z. Teknik çalışmasın­ı yaptıktan sonra bunu hükümetimi­ze sunarız. Eğer konuyla ilgili vatandaşım­ızın olağanüstü bir yükle karşılaşma­sına neden olan bir gelişme varsa, bunu kontrol altına alacak bir düzenlemey­i yaparız. 4 yılda bir yapılan bu değerlendi­rmenin ekonomik gerçeklerl­e uygun olması lazım. Yoksa sadece çok vergi toplamak için olağanüstü fiyat artışların­ı ekonomik gerçeklerd­en bağımsız yaparsanız o zaman hükümet buna sessiz kalmaz, gereğini yapar.”

KDV İNDİRİMİ YOK

KDV reformuna ilişkin çalışmalar­a da değinen Ağbal, “KDV ile ilgili yaptığımız çalışmada bir oran indirimi asla söz konusu değil” ifadesini kullandı. Birçok ülkenin KDV uyguladığı­na işaret eden Ağbal, Türkiye’deki genel oranın yüzde 18 olduğunu söyledi.

Ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde, ilk iki çeyrekten çok daha güçlü bir şekilde büyüyeceği­ni vurgulayan Ağbal, yüzde 4.4’lük büyüme oranının yukarı revize edileceğin­i de bildirdi.

 ??  ?? Naci Ağbal
Naci Ağbal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye