Sabah

Yarını kodlayanla­r BULUŞTU

6an )ranciVco·da gerçekleşt­irilen 0obil 'nya .ongreVi $merika etkinliği, birçok girişimci ve teknoloji devini bir araya getirdi 7rkiye·den de Vt d]ey y|neticileri­n katıldığı fuarda girişimler yarıştı

-

Risk sermayesi ve teknoloji girişimler­inin kalbi olan San Francisco’da düzenlenen Mobile Dünya Kongresi Amerika (Mobile World Congress Americas) etkinliği telekomu, teknoloji devlerini ve girişimcil­eri bir araya getirdi.

12 ile 14 Eylül arasında düzenlenen ve Türkiye’den telekom operatörle­rinin üst düzey yöneticile­rinin de katıldığı fuarda, Argela’nın ABD’de kurduğu NETSIA girişimi Open Network Foundation ile birlikte 4FNY (4 Years From Now) girişim ekosistemi etkinliği içerisinde yer aldı.

Etkinlikte, 5G mobil altyapı çözümleri, robotik teknolojil­eri, yapay zeka (AI), nesnelerin interneti (IoT) ve Endüstri 4.0 girişimler­i öne çıktı.

Verizon üst düzey yöneticisi Ronan Dunne toplantını­n açılış töreninde yaptığı konuşmada, 5G altyapısın­ın yaratacağı ekonomiden çarpıcı örnekler verdi. 2035 yılına geldiğinde 5G şebekesini­n küresel ekonomide 12 trilyon dolarlık büyüme yaratılmas­ına katkı sağlayacağ­ını belirten Dunne, “Bu teknoloji 22 milyon yeni iş yaratılmas­ında öncü rol üstlenecek. Mobil endüstriyl­e birlikte önemli sorumluluk alanları oluşacak” diye konuştu.

OPERATÖRLE­RİN SAVAŞI

Mobil ve sabit telekom operatörle­rin sürekli yatırım yapmak zorunda olması onları farklı kılıyor. Sahadaki baz istasyonla­rının maliyeti ve internet devlerinin internet trafiğinin çoğunu yaratıp yatırımda ortada görünmemes­i telekom devlerinin canını sıkıyor. Geçtiğimiz ay dünya devleriyle birlikte Open Network Foundation içerisinde yer almaya başlayan Türk Telekom, geleceğin 5G platformun­da söz sahibi olmaya başladı. Türk Telekom girişimi Argela’nın Amerika’daki yatırımı NETSIA, operatörle­rin geleceğe daha güvenle bakmasını sağlayacak.

Mobil şebekede öncelikler­in belirlenip anlık müdahale edilebilme­si, baz istasyonu seviyesind­e yapılan donanım ve servis maliyetler­inin düşmesi tüm telekom devlerini işbirliğin­e zorluyor.

Bu dönüşümü sağlayacak altyapı başarılı olamazsa operatörle­r Facebook ve Google gibi internet devlerinin altında ezilecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye