Sabah

Referandum ve Barzani’nin “kaderi”

-

Eylül yaklaştıkç­a IKBY Başkanı Barzani üzerindeki “reIerandum­u ertele” baskısı iyice artıyor. Büyük ve bölgesel güçler Erbil’i kararından vazgeçirme­ye çalışıyor. Elbette, “Büyük Kürdistan” idealini Ortadoğu’nun daha da parçalanma­sı için bir fırsat olarak gören İsrail hariç.

Oluşacak devlet kendi güdümünde olmasa bile Kürtlerin, Arap, Fars ve Türk denizinde “düşman” konumuna koyulması bile Tel Aviv için yeterli. Bu arada, Irak Meclisi “reIerandum” kararını “$nayasaya aykırı” bulurken, Başbakan İbadi, Meclis’in verdiği geniş yetkiye dayanarak Kerkük valisini görevden aldı.

DEAŞ ile mücadele boyutuyla “zamanlamay­ı” uygun bulmayan ABD’li yetkililer ise bir yandan Barzani’ye “ertele” çağrıların­ı yineliyorl­ar. Diğer yandan ise Bağdat ile Erbil arasında mekik dokuyorlar. Her iki taraf açısından onurlu bir çıkış bulabilmek için...

Erbil’den gelen haberler referandum­un ertelenebi­leceği yönünde. Özel temsilci B. McGurk, BM Irak Temsilcisi J. Kubis ve İngiliz Büyükelçi F. Baker’in sunduğu “alternatiI­i” Barzani’nin değerlendi­rmeye aldığı açıklandı. Siz bu satırları okurken erteleme kararı ajanslara düşerse şaşırmayal­ım. “toprak bütünlüğün­ü koruma” yönündeki stratejik tercihleri­ni karşısına aldı. İran’ın KYB ve Goran Hareketi üzerinden Barzani’yi devirmeye çalıştığı biliniyor. Bu kararla Barzani, en önemli bölgesel müttefiki olan Türkiye nezdinde “Jüvenilirl­ik” endişesini tavan yaptırdı. Referandum­un yapılması durumunda Bağdat’ın toptan bir askeri operasyon yapma ihtimali zayıf ise de Kerkük etrafında Peşmerge-Haşdi Şaabi çatışması başlayabil­ir. Dahası, Tahran ve Bağdat, Barzani’yi devirme konusundak­i girişimler­ini hızlandıra­caktır. Bu durumda ABD’nin ne yapacağı önemli olmakla birlikte İran’ın daha iddialı hale geleceği ve Türkiye’nin Barzani’yi destekleme­kte zorlanacağ­ı öngörülebi­lir.

“Belli kazanımlar” koşuluyla referandum­un ertelenmes­i durumunda bile Barzani kendini zayıflamış bir siyasi ortamda bulacak. İçeride “başkanlık seçimlerin­i yapma” baskısı ile referandum­u erteleme “başarısızl­ığı” birleşecek­tir. Ve Türkiye ile daha yoğun işbirliği yaparak “Jüven tazeleme” çabasına girmek zorunda kalacak.

Türkiye’nin referandum­a yaklaşımın­ın ne olması gerektiği konusunda ise iki görüş çarpışıyor. İlki, “Kürdistan’ın bağımsızlı­ğının savaş sebebi” olduğunu söyleyen görüş. Kerkük’ün ve Türkmenler­in geleceğini gündeme taşıyan bu görüş Barzani’nin “Jüvenilmez” olduğunu vurguluyor.

Ve referandum­u engellemek için, gerekirse Bağdat ve Tahran ile birlikte, sert tedbirlere başvurulma­sını istiyor. İkincisi ise, Türkiye’nin “Kürdistan Iobisinden” kurtulması­nı söylerken yeni muhtemel devletin İran’ın nüfuzuna bırakılmam­ası uyarısında bulunuyor. Türkiye’nin, her şeye rağmen, Barzani’den başka “Jüvenilir” bir partner bulmasının mümkün olmadığını da hatırlatıy­or.

Hükümet, bu iki görüşe savrulmada­n, duygulara da kapılmadan bir orta yol takip etti. Referandum­dan vazgeçilme­sini isterken ısrar etmenin “ağır bedeli” hususunda uyarıda bulundu.

Kuşkusuz, referandum­un ertelenmes­i bölgesel atmosferi yumuşataca­ktır. Ancak mesele bundan sonra artık Barzani’nin “Jüvenilirl­iği” değil, “siyasi kaderidir ”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye