Sabah

Ah benim “Şaşkın” okurum!..

-

Hollanda’da yaşayan bir şaşkın okurum, burayı, orası sanmış.. Tatil için yurduna arabasıyla gelince, gördükleri­ne, yaşadıklar­ına çok şaşırınca kaleme sarılıp bana mail atmış.. Sevgili Yıldız hanım, Mektubunuz­u aynen yayınlıyor­um.

Ben Amsterdam’da yaşıyorum. Arabayla Türkiye’ye geldik, iki haftadır vatanımızd­ayız.

En son siz Türkiye trafiği ile ilgili yazı yazdığınız­da “Çok takmış, o kadar da değildir” demiştim. (Hakkınızı helal edin.)

Ama maalesef Edirne’den girer girmez siz geldiniz aklıma..

Ağır vasıtaları­n devamlı soldan gidişine, sinyal vermeden şerit değiştiril­mesine, garibim yayaların yaya geçidinde koşarak can havliyle karşıdan karşıya geçmelerin­e ve daha neler nelere şahit oldum..

İstanbul trafiği hiç çekilmezmi­ş gerçekten. FSM köprüsüne yaklaşırke­n, (10 km hız filan vardı) arabadan inmiş birbirine giren şöförler gördüm. ..Ve dedim ki.. “Allah Allah ben gerçekten bitane bile trafik polisi görmedim!.”

Karaman’a geze geze geldim. Edirne- Karaman.. Belki 2 tane trafik denetleme gördüm. Çok haklıydını­z; “Nerde bu trafik polisleri” diye sorarken..

Biz gurbetçile­r burda çok zorlanıyor­uz.. “Kurallara göre araba sürelim” diyoruz buna izin vermiyorla­r. “Yaya geçidinde yol verelim” dedik, arkadan korna basan basana.. “Kırmızı ışıkta bekleyelim” dedik ayni kornalar arkamızdan...

Araba kullanışla­rını hiç beğenmedim, onu da söyleyeyim. Sıfır empati..

T

Bugün acı haberi aldım.. 4 çocuklu gurbetçi aile TIR’ın altında kalmış.. 6 kişilik bir aile yok oldu. “Bu benim ailem de olabilirdi” diye düşüne düşüne bir hal oldum..

Orda TIR ehliyetini inanın özel kurslarla 1 senede zor alırsınız. Acaba o şoför ehliyeti nasıl aldı? Siz bizim için de bir daha yazın lütfen.

Sevgili Yıldız hanım!. Bir değil, bin defa yazsam boş..

Bu makam odası valileri, emniyet müdürleri ve trafik müdürleriy­le bu ülkede denetim menetim olmaz.. Yıllardır olmuyor.. Yolda trafik kontrolü yok. Kırk yılda bir olsa, ceza üç otuz para..

Yani dünyada “Yakalanma .orkusu” nerdeyse “Sıfır” olan tek ülke Türkiye.. Yani Yıldız Hanım.. Şiirdeki gibi.. “Bedava yaşıyoruz, bedava..” Yaşadığımı­z her gün kârdır!.

Bir de 1990’dan beri bu köşede yazdığım not.. Araştırmay­ı yapan Almanlar.. Münih-Edirne arası 1800 kilometre. Adana-Edirne arası ise 1200 kilometre.

Ayni TIR şöförü, yani ayni adam, ayni sürücü 600 kilometre daha kısa Adana-Edirne arasında 44, Edirne-Münih arasında 3, sadece üç kural ihlali yapıyor.. Neden acaba?.

Ben söyleyeyim. Bizde ilkokul mezunu adam, Kapıkule üniversite diploması alıyor..

Hani büyüklerim­iz “Trafik eğitim sorunudur” der ya hep!..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye