Sabah

Dünyayı tutarlı olmaya zorlamak...

- KaVmet EaEaRJOX#VaEaK FRm tU 6M6 HA6MET \a] ·\e J|ndeU TL MH IaFeERRN FRm KaVmetEaEa­RJOX VaEaK

A6/,N'A. Açıp da “nedir bu?” diye sözlüklere hiç bakmayın, ciddi bir cevap bulamazsın­ız. TDK da karşısı na yazıp kaçmış. Okurken güldüğümü itiraf ede yim... Ama bal gibi biliyoruz, bu kelime çoğu zaman içimizdeki endişeyi bastırmak için çıkardığım­ız gürültü; şüphe yi durdurmak için ortaya attığımız iddi adır. deyip başlarız söze ve şu hızı baş döndü ren dünya kısa süre liğine durur, durulur. Oysa modern dün yada yok hiç bir şeyin! Ha, meramı nız ise eğer, bilin ki o apayrı bir bahis.

BUNA/,0. “Depresyon” kavramı çıktığında­n beri biraz demode... Eski “varo luşçu” havaları da söndü; Sartre’cı “bulantı”yla günde lik “bunalım”ın arası açılalı çok oldu. Kriz gibi bir şey sanki ama bir yandan da can sıkıntısın­ı andırıyor. Diyeceğim şu ki, ara sıra da olsa, bu kelimeyi kulla nanlara rastladığı­mda dertleniyo rum. Biz dilimize ne yaptık? Bir dil bu kadar yoksullaşt­ırılır mı? Şimdi olduğunu söyleyen kişinin halini gelin de anlatın... mı? Gam, kasvet mi sarmış içini? Sıkıntı mı, huzursuzlu­k mu?

sürüklemiş?

onu bu ruh haline )RAG0AN. Hayatta da olan fragmandır. Sonra film başlıyor. O da çoğu kez ya iyidir, ya kötü ya çirkin! Niye hikâyeler anlatıyoru­z? Hikâyesiz yapamıyoru­z. Sosyal paylaşım sitelerin de uygulamala­rı niye bizi bu kadar baş tan çıkartıyor? gibi usta bir yazara kulak ver mek gerek belki de... Hikâye, kaos içinde tutunacak dal, dağınıklık içinde düzendir. Anlamsızlı­ğı süpürür ve bize bir verir. Kişisel mazimiz, tecrübemiz, bilgimiz şeylerin çoğu tam da bu yüzden

Doğru yolda olanla rın ilerleyişi engellenem­ez anla mında kullanılan çok yaygın bir deyim. Bu doğru her dile geti rildiğinde Çünkü alttan alta hem kervana saldırının çoktan gerçekleşt­iği ni, hem de “itliğin” kalıcı bir şey olduğunu hatırlatır.

TAHATTUR. Zihninde yeni den canlandırm­ak, yad etmek, hatırlamak, vd. Ahmet Haşim’in şu muhteşem mısraların­ı anla mak için epeyce yaş almam gerekiyorm­uş:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye