Sabah

İşçi 4, memur 2 ay çalışacak

- APPLE·IN

ABD’li teknoloji devi Apple, geçen hafta yeni akıllı telefon modelleri iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ile akıllı saat Apple Watch 3 ve Apple TV’yi tanıttı. Yeni iPhone X şimdiye kadarki en pahalı telefon. ABD’de 999 dolara satılacak telefonun Türkiye’deki başlangıç fiyatı vergiler de dahil 6.100 TL olacak. Satışlar dünya ile aynı anda 3 Kasım’da başlayacak. Teknoloji severlerin fiyatı nasıl bulduğu ön taleplerle ortaya çıkacak.

Fiyat tüketicile­re açıklandığ­ında pahalı gelse de söz konusu akıllı telefon olduğunda etiket önemini yitiriyor. Çünkü artık yanımızda telefon değil, akıllı fotoğraf, cüzdan, video, paylaşma, mesaj veya e-posta yazma, konuşma, eğlence, rehber, yol tarifi ve sosyalleşm­e makinesi taşıyoruz! Bu yüzden asgari ücret alan bir işçi bile alacağı telefon için kaç ay çalışması gerektiğin­e bakmıyor. Örneğin, Türkiye’de asgari ücretli bir çalışanın net maaşı 1.404 TL. 2018’deki zamla en düşük devlet memurunun cebine de 2.929 TL girecek. Bu durumda, bir asgari ücretli hiçbir yere harcama yapmazsa iPhone X almak için neredeyse 4.5 ay çalışacak. Devlet memurunun ise yeni akıllı telefona sahip olması için 2 ay çalışması gerekecek.

Yeni İPhone X’in her kullanıcın­ın yüz tanıma bilgisine de sahip olması cihazın içindeki kişisel bilgileri daha da kritik hale getiriyor. Sabah uyanınca, gece uyumadan önce en mahrem kişisel bilgilerim­izin olduğu akıllı telefonlar­a ödediğimiz paraya üzülmüyoru­z. Çünkü her konuyu danışıyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye