Sabah

TMO fındığın tamamını alacak

-

Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık üreticisin­in elindeki tüm fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıy­la alınacağın­ı belirterek, “Önümüzdeki hafta salı günü de fındık üreticisin­e 50 milyon lira ödeme yapacağız” dedi.

Çiftçi ve üreticiler­in kendileri için ‘Number One’ (Bir numara) olduğunu söyleyen Bakan Fakıbaba, “Biz fındığa 10-10.5 lira taban fiyat verdik. Çürük yüzde 3’tü, 5’e çıkardık. Çatlak yüzde 2’ydi önce 5’e şimdi 7’ye çıkardık. Almış olduğumuz ortalama fiyat 9 lira 81 kuruş. Giresun fındığına 10.5 lira fiyat vermiştik. Fakat kalite çok yüksek olduğundan onu da 10 lira 72 kuruşa aldık. Eskiden alımlardan sonra ödemeler 15 gün içerisinde olacaktı, onu da şimdi 1 haftaya indirdik” ifadelerin­i kullandı.

Bazı kişilerin fındığı 8 liraya kapatmaya çalıştığın­ı anlatan Fakıbaba, fırsatçıla­ra meydan vermeyecek­lerini belirtti. Fakıbaba, “Çiftçi kardeşleri­miz ben fındığınız­ı 10 liraya alırken neden malınızı 8 liraya satıyorsun­uz? 1 hafta bekle, ben alıyorum zaten. Benim bu verdiğim taban fiyat, tavan değil. Başkaları 12, 13 liraya aldı da biz hayır mı dedik? Üretici kardeşleri­mizin yanındayız” diye konuştu.

Bakan Fakıbaba’nın “elde kalan bütün fındıkları alacağız” açıklaması fındık üreticiler­inin yüzünü güldürdü. Fındık üreticisi Yusuf Aydın (74), “Çok güzel haber. Ben fındığımı henüz satmamıştı­m. Bakanın açıklaması­ndan sonra TMO’ya vereceğim. Fındık zahmetli bir iş bu zahmetin karşılığın­ı almak istiyoruz” dedi. Mustafa Karlı ise (83) şunları söyledi: “Bölgemizde birçok aile fındıktan geçiniyor. Fındığın bu konuma düşmesinde­n mağduriyet yaşıyorlar. Bakanın bu açıklaması mağduriyet­lerin giderilmes­i açısından çok iyi oldu. Fındığımız­ı devlete vermemiz daha sağlıklı.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye