Sabah

Osmanlı’da çocuklar okula ‘amin alayı’ ile başlardı

-

başlama gününü kandillere denk getirmeye çalışırlar­dı. Eğer kandile denk gelmezse çocuklar pazartesi veya perşembe günleri okula başlarlard­ı. Okula başlayacak çocuğu olan aile evlerini baştan aşağı temizler, ailenin kadınları temizlikte­n sonra okula gidecek öğrenci adayıyla birlikte hamama giderek eğlenirler­di.

Çocuğun okula başlayacağ­ı gün, bütün aile hava aydınlanma­dan kalkardı. Yeni elbiseler giydirilen çocuğun boynuna işlemeli bir Kur’an cüz kesesi asılırdı. Fesin giyildiği dönemde çocuğun başındaki püskül mavi olur ve fese bir nazarlık takılırdı. Evden hazırlıkla­r bittikten sonra Eyüp Sultan ve Fatih türbeleri ziyaret edilirdi.

Aile türbe ziyaretind­en döndükten sonra mektebin diğer çocukları okula başlayacak arkadaşlar­ını evinden alarak ilahi ve aminlerle götürmek için eve gelirlerdi. Çocukların okula törenle başlamalar­ına “amin alayı” veya “bed-i besmele” denirdi.

Mektebe başlayacak çocuk evin önünde kendisini bekleyen süslenmiş ata bindikten sonra tören başlardı. İlahiciler­in dualarını amincileri­n “Amin, amin” sözleri takip ederdi.

Çocuk ata bindirildi­kten sonra amin alayı yürümeye başlardı. Alayın en önünde atlas yastık üzerinde sırmalı cüz kesesiyle elifba taşınırdı. Arkasından da başının üzerinde çocuğun okulda oturacağı minder ve elifbayı koyacağı rahleyi taşıyan birisi giderdi. Bu iki kişiyi ata binmiş çocuk takip eder, arkasından da mektep hocası, hocanın yardımcıla­rı, ilahiciler ve aminciler gelirdi.

Törende çocuğun akrabaları ve davetliler de bulunurdu. Çocukların anneleri ve mahallenin kadınları da okula başlayan çocuğa eşlik ederlerdi. Ayrıca töreni seyretmek isteyenler yol boyunca dizilirler­di.

Amin alayı ilahiler eşliğinde okulun önüne gelince, okul hocasının yardımcıla­rından biri öğrenciyi elinden tutarak okula götürürdü. Okuldan içeri giren çocuk hocasının elini öptükten sonra karşısında bulunan minderine otururdu. Besmele çeken hoca cüzde Arap alfabesini­n ilk harfi olan “Elif”i göstererek adını yüksek sesle söylerdi. Ardından da “Bugünlük dersin bu kadar, unutursan kulakların­ı çekerim” derdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye