Sabah

‘LAHDİ AMCAM KAÇIRDI’

Türkiye’den 1960’larda kaçırılan Herakles Lahdi’nin iadesini başlatan süreç, Yorgun Herakles heykelini de kaçıran Süleyman Çoban’ın yeğeninin verdiği ifade ile başlamış

- Talat Ö=T8=S8=

Türkiye’den 1960’lı yıllarda yurtdışına kaçırılan Herakles Lahdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun çalışmalar­ıyla ait olduğu toprağa döndü. 2010’da başlayan yuvaya dönüş çalışmalar­ındaki ilginç ayrıntıyı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oluşturduğ­u heyetle Cenevre’ye giderek, Türkiye adına lahdi ilk kez inceleyen Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel anlattı:

“Lahitle ilgili Türkiye ve İsviçre arasında bilek güreşi sürerken, ‘Yorgun Herakles’ heykelinin üst bölümünü Türkiye’den kaçıran isim olarak bilinen Süleyman Çoban’ın yeğeni Adnan Çoban bir açıklama yaptı. Herakles Lahdi gibi Perge Antik Kenti’nden kaçırılan ve 2011’de ABD’den Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bindiği uçakla getirilen Yorgun Herakles heykelinin üst bölümünü Türkiye’den kaçıran Süleyman Çoban’ın yeğeni olan Adnan Çoban şöyle dedi: ‘Ben bu konuyu biliyorum. Lahit ben çocukken amcam tarafından yurtdışına kaçırıldı. Amcam bunu bana da anlattı.”

Adnan Çoban’ın bu ifadesinin sürecin akışını değiştirdi­ğini söyleyen Demirel “Bu da soruşturma dosyasına giren çok güçlü bir delil oldu. İfade, İsviçre’den gelen Cenevre Başsavcısı ve avukat grubu nezaretind­e yeniden alındı. İsviçre’den gelen heyet Antalya Müzesi’nde bulunan Herakles Lahdi’nin ‘ikizini’ de inceleyinc­e ikna oldu. Perge’den alınan taş ve toprak örneklerin­in analizi de bu iddiaları doğrulayın­ca, İsviçre’nin lahdi iade etmekten başka yolu kalmadı” dedi.

Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel “Lahdin İsviçre’den geri alınması, Türkiye’nin kaçak eserlerle savaşa verdiği önemin dünyaya deklare edilmesi açısından çok önemli” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Antalya 0üze 0üdürü 0ustafa 'emirel +erakles Lahdi’nin Türkiye’ye geliş sürecini anlattı.
Antalya 0üze 0üdürü 0ustafa 'emirel +erakles Lahdi’nin Türkiye’ye geliş sürecini anlattı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye