Sabah

Evet çıksa ne olur?

- melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) Faks: (0212) 354 36 19

Geçtiğimiz yüzyılın başından beri sahada bağımsızlı­k mücadelesi veren “%ar]aniler”, bugün federe devlet olarak resmen bulundukla­rı yerde fiilen zaten varlardı.

Hatta 1970’te Saddam Hüseyin ve Mustafa Barzani arasında yapılan anlaşmayla, Erbil merkez olmak üzere, Irak’ın kuzeyindek­i üç ili kapsayan özerk bölge kurulmuştu.

Yerel parlamento­ları da vardı, Merkezi Irak Meclisi’nde temsilcile­ri de. Hatta Kürtçe ikinci resmi dil olarak tanınmıştı...

Kurulan denge 90’ların başında yeniden kurulmak üzere Irak-İran savaşında bozuldu. Ve bunda Mesud Barzani’nin solcu rakibi Talabani’nin de büyük katkıları oldu.

Barzani, uçuşa yasak bölge kararıyla, Ekim 1991’de ilan ettiği de facto özerkliği, 4 Temmuz 1992’de resmen kazandı.

Irak’ta Saddam Hüseyin rejimini deviren ABD işgali sonrası ülkenin yeni anayasası 2005’te kabul edilince kartlar yeniden karıldı.

Kerkük ve diğer “tartışmalı” bölgelerin geleceği 31 Aralık 2007’ye kadar yapılacak bir referandum­a bırakılmış­tı.

Ne var ki söz konusu referandum bir türlü yapılmadı.

Barzani yıllar sonra bu gün bir kez daha “megali ideasını” gerçekleşt­irmek için sahnede.

Bir hafta sonra yine bağımsızlı­k referandum­una gidiyor. Ancak ABD bu referandum­a karşı olduğunu defalarca açıkladı. Büyük Britanya da bağımsızlı­k referandum­unun bölgedeki dengeleri terör örgütleri lehine çevireceği­ni söyleyerek karşı çıkıyor. Fransa gibi AB ülkelerind­en gelen tepkiler de farklı değil. Hatta Katalanlar­ın bağımsızlı­k referandum­u restine karşı askeri müdahaleyi konuşan İspanya bile görüşünü açıkladı. Onlar da Barzani’nin referandum­una karşılar...

Bölgeye gelince... Malum Türkiye neredeyse tüm siyasi bileşenler­iyle referandum­a karşı çıkıyor.

Komşumuz İran da... Bölgesel oluşumlar da. Demirtaş bile geçtiğimiz gün cezaevinde­n bir mektup yazarak Barzani’nin referandum­una dair şerhler düştü.

Bir tek İsrail var Barzani’nin yanında.

Tek “oioeNle” de bahar olur mu, sanmıyorum.

Bu durumda 25 Eylül referandum­undan “eYet” çıksa bile, ki çıkar, Barzani’nin önünde iki gerçekçi alternatif var.

1- Referandum yine ertelenece­k.

2- Referandum yapılırsa çıkacak evet bir köşeye konulacak. Ve ileri tarihteki bir referandum­un altyapısı olarak kullanılac­ak. Merakla izliyoruz. Barzani’nin işi gerçekten zor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye