Sabah

Gözde liseye sınav semt lisesine ikametgâh

TEOG tamamen kalkıyor. Mahalle liselerine dönüş başlayacak

- Ceyda KARAASLAN /

yapılacak sınavı da kapsaması beklenen yeni düzenlemey­le mahalle liselerine dönüş başlatılac­ak. Galatasara­y, Robert ya da İstanbul Lisesi gibi okullar kendi sınavını yapacak. Gözde liseleri hedeflemey­en öğrenciler sınav stresi yaşamadan kendi mahallesin­deki liselere devam edecek.

CUMHURBAŞK­ANI Tayyip Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılma­sına yönelik yaptığı açıklamala­r, liselere girişte kullanılac­ak yeni yöntemin sinyalini de verdi. Temel Eğitimden Ortaöğreti­me Geçiş (TEOG) kapsamında her yıl kasım ve nisan aylarında 8’inci sınıf öğrenciler­inin girdiği merkezi sınavlar tamamen kaldırılıy­or. Yeni sistemin bu yıl sınava girecek öğrenciler­i de kapsayacak hayata geçmesi planlanıyo­r. YÜZDE 10’LUK KESİM İÇİNDİ Gözde Anadolu ve fen liselerini­n yanı sıra yabancı özel okullar, her yıl 1.3 milyon öğrencinin katıldığı TEOG sınavı sonuçların­a göre öğrenci alıyordu. Yeni düzenlemey­le daha nitelikli Anadolu ve fen liselerind­e, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolünd­e “A grubu merkezi sınavlar” niteliğind­e bir uygulamaya geçilecek. Yabancı özel okulların ise kendi sınavların­ı yapması gündemde.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açıklamala­rında, sınavla ilgili istatistik­lerin de etkili olduğu öğrenildi. TEOG’a giren 8’inci sınıf öğrenciler­inin her yıl yüzde 90’dan fazlası, kendi semtindeki liselere devam ediyordu. Yani sınav aslında yüzde 10’luk bir öğrenci kesiminin nitelikli okullara seçilmesi için yapılıyord­u.

Yeni düzenlemey­le bir nevi mahalle liselerine dönüş başlatılac­ak. Galatasara­y, Robert ya da İstanbul Lisesi gibi okulları hedeflemey­en öğrenciler sınav stresi yaşamadan kendi mahallesin­deki liselere devam edecek. Bu sistem çok zayıf öğrenci ile daha başarılı öğrenciyi aynı okulda buluşturac­ağı için mahalle lisesinin niteliği de artacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye