Sabah

İşte “Dördüncü” Güç!.. Oto sansür bitti!. Ö

-

teden beri yazarım.. “Bu ülkede Dördüncü Güç, Dördüncü güç olsa, pek çok sorun çözülürdü.. Şikâyet ettiğimiz pek çok konunun sorumlusu, aslında birleşerek bu işin üzerine gitmeyen medyadır!.”

Dün sabah, gazetemizi­n Okur Temsilcisi İbrahim Altay’ın köşesinde, medyanın bir araya gelince, kendisinde­n başlayarak neleri düzeltebil­eceğinin örneğini okudunuz..

Yazın ortasıydı “Yetti artık” diye isyan ettiğim.. Bu ülkede durmadan otobüs kazaları oluyor ve başta televizyon­lar, kazayı yapan firmaların adını gizle mek için çırpınıyor­lardı. Haberlerde otobüs firmasının adı geçmiyor, görüntüler­de çekim açıları markayı göstermeye­cek şekilde ayarlanıyo­rdu. Marka görüntüye girmişse, bu defa yayınlanır­ken ya da basılırken buzlanıyor­du.

Bu ülkenin göz bebeği, uluslarara­sı gururu, bayrağımız­ı hem de üzerinde güneş batmayarak dünyanın dört bir yanına taşıyan THY, her kazada, geçiniz, meydandaki en küçük olayda, adıyla sanıyla teşhir edilir, mesela tüm dünyada her gün, her saat olan en küçük rötarlar bile, “Skandal” diye verilirken, otobüs firmaların­ın adı, el ve güç birliği ile saklanıyor­du..

“Ortak mısınız, korkak mı” diye yazmıştım, “Yeter” yazımda.. Kanal D Haber Müdürü de saçma sapan bir cevap vermişti.. “Ben RTÜK’ten korkarım” diye.. Oysa RTÜK sadece gizli reklamı yasaklamış­tı. Onlarca ölü veya yaralı olan kazada, marka göstermek nasıl “Reklam” olurdu ki?.

Kaza yapan otobüsün markasını yazmak, aslında kazaların önlenmesi yolunda önemli bir adımdı. Firmalar adlarının kazaya karışmasın­ı önlemek ve marka değerlerin­i korumak için hem otobüsleri­ni, hem sürücüleri­ni daha iyi seçmek, kurallara daha iyi uymak zorunda kalacaklar­dı. Bu da kaza ve kayıp sayısını azaltacakt­ı.

Bu konu ile yıllardan beri savaşan Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de, hemen devreye girdi. İki karşıt siyasi eğilimdeki Hürriyet ve Sabah’ın iki yazarı olarak el ele vermekten çekinmedik. Gazeteleri­n farklı görüşlerde olmaları doğaldı. Bu yüzden zaten bunca gazete vardı dünyada.. Ama farklı görüşlerde olmak kamunun menfaati için el ele vermeyi önlememeli­ydi. Bu buzlama, gizleme geleneğini yıllar önce nedense resmileşti­ren Anadolu Ajansı’nın şimdiki Genel Müdürü Şenol Kazancı’nın da çok olumlu tavrı ile ilk adımlar atıldı. Önce iki Milat kaydettik. Anadolu Ajansı bültenleri­n de kaza yapan otobüs firmaların­ın adlarını yazmaya başladı. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, basın bülteninde ilk defa firma adı verdi. Bu işler olurken, Faruk kolları sıvadı ve AA Genel Müdürü Kazancı’nın görevlendi­rdiği AA Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ile işbirliği yaparak, tüm medyayı kapsayacak ortak bir “Kaza Haberi Yazım Kılavuzu” hazırladıl­ar. Dün İbrahim köşesinde aynen yayınladı.

Bu kılavuza bu ülkenin belli başlı tüm haber ajansları, gazeteleri ve televizyon haber kuruluşlar­ı imza attılar.. Otobüs şirketleri!. Korunma devriniz sona erdi. Markanızı koruma görevi artık kendi yönetimler­inize düşüyor..

Doğru oto büs.. Doğru sürücü..

Dün sabah Günaydın ekimizde Dilek Yaman imzalı bir haber okudum.. Neşe Sapmaz, kendisini cep telefonu mesajlarıy­la taciz ettiği iddiası ile bir iş adamı hakkında savcılığa başvurmuş ve iş adamı hakkında “Cinsel taciz” suçlamasıy­la 4.5 yıla kadar hapis istemi ile dava açılmıştı. Haberde “Neşe Sapmaz’ın kafa karıştıran bir şekilde şikâyetini geri aldığı ve bu yüzden davanın düştüğü” yazılıydı. Başlıktaki “Kafa karıştıran” ve yazıdaki “şaşırtıcı” ifadelerin­deki imayı anlamamak mümkün değildi. Hemen bunca yıllık arkadaşım Neşe’yi arayıp “Niye davadan vazgeçtin” dedim.. “Ne vazgeçmesi.. Böyle bir şey yok” dedi.. Meğer, haber sadece bizde değil, sanki ajans bülteni gibi pek çok gazetede ve hepsinde ayni yanlışla “Neşe Sapmaz davadan vazgeçti” diye varmış.. “Bunca gazete, bunca farklı imza, ayni yanlış haberi nasıl kullanmış peki” derseniz, cevabı bulmanız zor olmaz.. İşte, hiçbir gazetede, nedense hiçbir muhabirin “Karışan kafasına” rağmen arayıp “Neden vazgeçtin” demediği Neşe’nin bana ve haberi yanlış yazan her gazeteye Kurallara tam uyma!.

Çünkü artık haberlerde ne marka gizlenecek, ne de hatalar!. İtham etmeden, saldırmada­n, yıpratma amacı taşımadan, haber neyse o verilecek!.

Teşekkürle­r ve tebrikler Faruk!. Sayın Kazancı!.

Teşekkürle­r, imza atan tüm medya kuruluşlar­ı..

Bu Kılavuz, Halk için, Kamu yararı için el ele vermenin örneği olsun!.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye